Kratke i neistinite priče: Sećanje na ispitni rok

, AKTUELNO

U poslednjem ispitnom roku za prošlu školsku godinu, svašta se dešavalo. Pošto sam zaboravio da navijem alarm, morao sam brzinski da ustanem i spremim se za polazak na poslednji ispit. Ipak nisam zaboravio da usput zastanem u jednom kafiću i popijem produženi s mlekom pa kud puklo da puklo.

Odatle sam produžio put fakulteta, ali javio se novi problem: zaboravio sam da od kuće ponesem znanje za polaganje ispita. Pokušao sam brzinski da se vratim kući po znanje, ali sam se setio da sam ključeve od stana zaboravio u onom kafiću gde sam popio espreso. Vratio sam se u kafić po ključ, ali sam pritom zaboravio da izađem i tu sam ostao do kraja poslednjeg ispita u godini.

Kasnije sam zaboravio da pregledam rezultate ispita na kojima svakako nije bilo mog imena, ali jesu imena kolega koji su pali ispit i sa kojima ću se viđati i naredne godine. Postao sam nemaran student, ali uprava fakulteta nije tako nemarna pa će mi u cenu samofinansiranja uračunati svaki bod od devet ispita koje iz pete godine prenosim u šestu. Oni nikad ne zaboravljaju.

Inače, retko kad zaboravljam. Recimo, nikad nisam zaboravio da iskoristim studentski popust, nisam zaboravio da uzmem i studentski kredit, ali sad to pokušavam da zaboravim što pre.

Na svako predavanje na koje sam išao, dolazila su dva kafenisanja po različitim kafićima. Jedna od bitnih stvari koje sam naučio tokom studija jeste da uočavam razliku između kafe iz Etiopije i Nikaragve kao i razlike između raznih vrsta brazilske kafe.

Za šest godina boravka u Beogradu može se reći da nisam bio dobar student, ali nisam bio ni dobar posetilac kafića i restorana. Od preko 2000 kafića koliko ih Beograd ima, jedva da sam bio u 180. Od oko milion i sedamsto hiljada ljudi, jedva da sam upoznao 800 ljudi, a od toga sam u kontaktu sa oko njih 40, a to je poražavajuće mali procenat.

Ispitni rok je prošao kao i moja briga za isti. Ono što mi ostaje za sledeću školsku godinu je samo briga o ispitima, briga o samofinansiranju i briga kako popraviti rezultat iz obilaska beogradskih kafića…

 

Aleksandar Đukić
Izvor fotografije: 
Privatna arhiva autora