Recenzija filma “Tri sekunde za večnost” – Ruski film bez greške!

, AKTUELNO

Ovaj film je snimljen prema istinitoj priči. Jedan od najvećih događaja u istoriji sporta, čuveno košarkaško finale na OI 1972. između Sovjetskog Saveza i Amerike od sada i na velikom platnu!

Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine – niko ni ne sluti da će ta godina biti itekako bitna za rusku košarku! Ruski košarkarški tim neposredno pred OI dobija novog trenera koji je veoma zahtevan, strog, ali i objektivan. Iako mladom timu na početku nije bilo svejedno, kasnije počinje da uviđa sve benefite njegovog dolaska.

Na imdb-u jedan korisnik je napisao “Ovo je verovatno najbolji ruski film u poslednjih 20 godina”. Ne mogu potvrditi njegovu konstantaciju u potpunosti jer nisam odgledala sve ruske filmove u tom vremenskom intervalu, ali imajući u vidu da sam odgledala četiri ruska filma za pola godine, ovaj je daleko najbolji od svih!

Ovo je film koji priča o ljudskoj borbi, istrajnosti i timskom radu  u naizgled nemogućoj misiji koja glasi “Kako pobediti Amerikance?”. Strast za pobedom, nepokolebljivost i neodoljivi ruski humor vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim!

Imena likova niti cela fabulu (uostalom, pogledajte trejler) nije toliko bitna koliko sam osećaj koji će ovaj film probuditi u vama.  Akcenat nije na pojedincu, već na celom timu. Ne libim se da vam priznam da sam pustila suzu pred sam kraj filma. Ukoliko se pitate zašto, trk u bioskope! I, da, ovo je jedan od onih filmova koje nećete pogledati samo jednom! 🙂

 

 

Marija Tomić

Fotografija: Fame Solutions