Avicii – pionir savremenog elektronskog pokreta

, AKTUELNO

Tim Bergling, svima poznatiji kao Avicii, rođen je 8. septembra 1989. u Stokholmu. Svoju ljubav prema muzici i eksperimentisanju sa različitim žanrovima pokazivao je još kao tinejdžer, u kutovima svoje sobe. Na nagovor prijatelja, počeo je da postavlja svoje remix-ove na različitim muzičkim portalima i već tada nastaje Avicii, ime po kome će Tim kasnije postati prepoznatljiv u svetu. Avicii je termin uzet iz budizma i označava najniži stepen Narake, što je približno hrišćanskom paklu, iako se ova dva pojma suštinski dosta razlikuju.

Na mejnstrim scenu Tim se probija 2011. godine hitom Levels. Tim je ujedno bio i producent, a vokal je uzet iz numere Something’s got a hold on me (1962), u izvođenju Ete Dzejms. Već sledeće godine, Levels je nominovana za prestižnu nagradu Gremi, za koju je Avicii bio nominovan u još jednom navratu za pesmu Sunshine.

Avicii je tokom svoje kratkotrajne karijere izdao dva albuma, True (2013) i Stories (2015). Hitovi sa ova dva albuma već godinama ne silaze sa plej lista klubova širom sveta, a Timu su donele i laskajuće treće mesto na listi 100 najboljih di-džejeva, po prestižnom časopisu Dj Mag. Takođe, osvojio je dve MTV nagrade i jednu Bilbord, za najbolje dens numere i najboljeg elektronskog izvođača.

Timu je 2016. dijagnostikovan akutni pankreatitis, tada ujedno izdaje i saopštenje da neće više nastupati. Nastavio je da stvara muziku u svom studiju, ali iz njegovih izjava naslućivalo se da je postao prezasićen i anksiozan zbog konstantnih pritiska. „Cela stvar se vodila oko uspeha zarad još uspeha, nisam više osećao nikakvu sreću”, izjavio je jednom prilikom. O njegovom životu je snimljen i film Avicii: True stories, koji prati život umetnika u periodu između 2013. i 2016. godine, gde je ispraćena i ne tako svetla strana priče o uspešnosti i teretima koje slava donosi.

Tim Bergling je pronađen mrtav 20. aprila 2018. godine, u Omanu. U prvom zvaničnom saopštenju nije pomenut uzrok smrti poznatog umetnika. Pored svojih hitova, koji će se slušati i dugo nakon njegove smrti, ostaće upamćen i po humanosti i skromnosti, vezano za istu. “U jednom momentu ste preplavljeni novcem koji vam ne treba. Logično je da ukoliko ste zahvalni za komfor koji vam je slava obezbedila, osećate dužnost i da taj novac udelite gde je zaista potreban.”

Sunčica Karanović

Fotografija: www.edmtunes.com