Intervju sa Ninom Skočak, učesnicom studentske razmene u Topoli

, AKTUELNO

U prvoj nedelji novembra meseca (1.11 – 8.11) održana je studentska razmena u Topoli, u Srbiji, na kojoj su učestvovali mladi iz nekoliko zemalja u okviru programa „Erasmus+“. U razmeni su učestvovali mladi iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Turske i Estonije.

Nina Skočak, učesnica iz Hrvatske, podelila je sa nama svoja iskustva sa razmene.

 

YN: Koji je bio tvoj motiv da se prijaviš na projekat studentske razmene u Topoli?

Oduvijek me privlače ovakvi projekti, a sada sam si bila rekla da ovo definitvno moram probati. Jednostavno sam htjela upoznati nove ljude i naučiti nešto novo i znala sam da to mora biti pun pogodak.

YN: Kako bi opisala svoje iskustvo na održanoj studentskoj razmeni?

Razmjena je nadmašila apsolutno sva moja očekivanja. Još uvijek ne mogu vjerovati da je trajala samo tjedan dana. Nisam znala da se u tako kratkom vremenu mogu toliko otvoriti prema novim ljudima i stvarima koje još nikada nisam radila, a uz to sve učiti nove stvari. Definitivno vrlo poučno iskustvo iz kojeg sam puno toga naučila. Mislim da me poboljšalo kao osobu.

YN: U projektu su učestvovali i mladi iz drugih država. Kakvo je bilo tvoje iskustvo sa njima?

To mi je najbolji dio projekta. Sjedinjavanje različitih tradicija i kultura, a opet svi imaju zajedničku crtu, a to je velika motivacija, otvorenost i tolerantnost prema drugima. Svi smo se u vrlo kratkom vremenu iznimno povezali i bilo mi je užasno teško oprostiti se od tih ljudi. Definitvno ću ih pamtiti cijeli život. Ostavili su velik utisak na mene.

YN: Koja je tvoja najdraža uspomena sa projekta?

Ne mogu izdvojiti najdražu uspomenu. Sve je imalo svoje čari, ali posebno ću pamtiti kada je na radionici gdje smo stvarali izmišljene države, Goran, ujedno i najstariji od nas, toliko uvjerljivo i strastveno govorio o svojoj izmišljenoj državi u kojoj se ljudi hrane pahuljicama, da sam na trenutak pomislila da ona stvarno i postoji.

YN: Šta ti je bilo najteže? Šta je za tebe predstavljalo najveći izazov tokom tih nedelju dana?

Jedini izazov bio je nedostatak spavanja. 🙂

YN: Kako je to iskustvo uticalo na tebe i šta ono za tebe predstavlja?

Nakon ove razmjene postala sam otvorenija prema drugima i sada bolje shvaćam neke stvari. U meni se stvorila ogromna želja da posjetim države iz kojih su ostali sudionici došli i mogu reći da sam se zarazila „Erasmus virusom“. Jedva čekam sudjelovati u još ovakvih projekata jer je ovo iskustvo koje ne želim propuštati. Doma sam se vratila puna motivacije, pozitivne energije, novih znanja i naravno prijatelja.

YN: Šta bi poručila onima koji razmišljaju da se prijave za odlazak na sličnu razmenu u budućnosti?

Nikako ne propustiti. Ovakve se stvari pamte cijeli život i sada je vrijeme da ih se maksimalno iskoristi.

 

Milica Marković

Izvor fotografija: Privatna arhiva sagovornika