Kupovina putem interneta

, AKTUELNO

Kupovina putem interneta razvija se neverovatnom brzinom. Sajtova preko kojih možete online trgovati ima mnogo, ali ovakav vid kupovine i prodaje još uvek ne uvažava poverenje kao tradicionalna fizička kupovina, pri kojoj ne samo da možete da se uverite da prozvod ima ono što tražite, možete i da ga isprobate na licu mesta.

 

Kako kupovati uz pomoć interneta?
Da biste koristili mogućnosti online kupovine, potrebno je da pronađete prodavca koji na internetu nudi svoje proizvode, a koji su predmet vaših želja.

Savet: Proučite ocene prodavaca i čitajte feedback-ove prethodnih kupaca.  Može se desiti da slike koje prodavci postavljaju za predmete ne odgovaraju u potpunosti kvalitetu proizvoda, a nezadovoljni kupci će takve proizvode komentarisati i negativno oceniti.

Savet: One prodavce koji imaju manje od 96% pozitivnih ocena ne preporučujemo da razmatrate.

Sajtovi poput LimundoGrada, AliExpressa, Dxa, Ebaya su među najpoznatijim sajtovima na kojima se okupljaju prodavni i kupci velikog broja proizvoda.

Nakon što se se odlučili za neki od mnogobrojnih sajtova, potrebno je da se registrujete, što možete uraditi popunjavanjem vaših podataka, ili povezati vaš nalog sa fejsbukom, na primer.

Sajt AliExpress, kineski sajt, kineska verzija Ebay-a, ima i svoju mobilnu aplikacija, sa čak 10 miliona preuzimanja. Registracija je besplatna, a prilikom kupovine putem aplikacije možete ostvariti i dodatni popust od prodavca. Popusti se često daju i na kupovine većih količina robe.

Nakon što se registrujete, pretražujete predmete koji vas zanimaju, putem kategorija ili po nazivu proizvoda.

Savet:  Obavezno čitajte sve uslove prodavca i sve o karakteristikama koje je prodavac naveo, da ne biste ušli u nesporazum. Na domaćim sajtovima Limundo grada (Limundo, Kupindo, Oglasindo) proizvode možete pretraživati po „nekorišćen, nov, polovanˮ itd. Obavezno proveravajte ovu kategoriju u skladu sa vašim potrebama za proizvodom. Iskoristite i opciju postavljanja pitanja prodavcu, za sve nedoumice i pitanja koje imate.

Cene su najčešće u dolarima ili evrima. Na nekim sajtovima, posebno AliExpress-u, postoji i opcija besplatne dostave od strane prodavca.

Nakon što se odabrali predmet, potrebno je da potvrdite kupovinu odabirom količine, potvrđivanjem svojih podataka, adrese prijema i načina pošiljke. Na online trgovini ne postoji opcija ličnog preuzimanja i plaćanja pouzećem. Proizvod vam mogu slati poštom, ili DxL-om, koji je znatno skuplji, često nekoliko stotina dolara skuplji nego sam predmet. DxL sadrži praćenje pošiljke od strane kupca. Pošiljka vam može biti poslata i preko Global Mail-a, koji nema mogućnost praćenja pošiljke, a minimalna cena koju naplaćuju je 2$ i ona zavisi i od vrednosti pošiljke.

Prosečno vreme koje je potrebno da pošiljka stigne do vas je od 8 do 40 dana, i znatno duže u vreme praznika. Ako vam šalju proizvod poštom, vreme prijema zavisi od pošte i u domaćoj i inostranoj zemlji.

 

Kako plaćati putem interneta

Da biste plaćali preko interneta, potrebna vam je internet kartica. Nema uplatnica ili e-bankinga, samo prenos novca sa računa kupca  na račun prodavca.

Za internet karticu nije potrebno da imate tekući račun, jer se one vezuju za poseban namenski račun na koji uplaćujete iznos pre svake kupovine.

Najveći broj prodavaca, sa Ebay-a, na primer, traži isključivo plaćanje preko PayPal-a.

Koriščenje PayPal-a podrazumeva prethodnu registraciju preko adrese www.paypal.com i povezivanje podataka sa podacima vaše internet kartice, pri čemu morate verifikovati nalog po upustvima sa adrese i unošenjem isključivo tačnih podataka, bez lažiranja. Glavna prednost korišćenja paypal-a je upravo bezbednost, jer vi vaše podatke o računu ne ostavljate direktno prodavcu.

Savet: Za plaćanje putem interneta ne koristite vaše debitne katrice na kojima imate veći iznos sredstava. Koristite samo kartice koje su namenski internet kartice i ne dajite i ne ostavljajte svoje podatke i podatke o broju računa na neproverenim sajtovima i neproverenim prodavcima.

Dodatni troškovi

* PDV. Država po zakonu ima pravo da naplati svaki proizvod koji ste kupili iz inostranstva. PDV iznosi 20% i računa se na vrednost pošiljke.

* Troškovi pošte. Slanje pošiljke na carinu, pošta naplaćuje oko 100 dinara ili 1% na veče vrednosti pošiljke, a troškove ležarine, odnosno držanje pošiljke u pošti oko 10-20 dinara.

* Carina. Carina se naplaćuje obično za pošiljke čija vrednost prelazi 50 evra za kupovinu od pravnog lica i 70 evra za kupovinu od fizičkog lica. Carina na većinu proizvoda iznosi 10%.

Bezbednost kupovine preko interneta

Kupovina preko sajta AliExpress, na primer, jako je bezbedna, jer novac nakon potvrđene kupovine biva skinut sa vašeg računa, ali ne ide odmah prodavcu, sve dok vi ne potvrdite da je roba stigla na vašu adresu i da ste je preuzeli. Nakon toga prodavac dobija novac i pozitivnu ocenu.

Domaći sajtovi, sajtovi Limundo grada su takođe podložni osiguranju i proveri, i procenat prevare je samo oko 0,004%. Limundo grad vam, u slučaju  da vam je isporučen predmet koji niste naručili, vrši povraćaj novca u iznosu do 10.000 dinara.

Limundo predstavlja aukcijsku trgovinu, dok Kupindo koristite ako vam više odgovara kupovina sa poznatom fiksnom cenom.

Na Ebay-u postoji mogućnost žalbe, koju imate pravo da podnesete ukoliko vam proizvod nije stigao u naznačenom roku.

Propisano vreme obrade žalbe je tri dana, odnosno toliko vremena prodavac ima da odgovori i ponudi rešenje. Ukoliko nakon isteka tri dana prodavac ne ponudi da pošalje novi proizvod, Ebay vam vraća novac u roku od dva dana.

Savet: Neki prodavci ne šalju robu u Srbiju, i to morate da proverite u uslovima koje je prodavac naveo pre kupovine proizvoda od njega.

Kupujte pametno.

 

Autor: Marković Milica

Izvor:Internet