Moje paraglajding iskustvo

, AKTUELNO

Paraglajding predstavlja jedan od ekstremnih sportova u vazduhu. Osim paraglajdinga koristi se naziv i jedrenje padobranom. Godinama sam se divila skakačima, nikad se nisam usuđivala, ali nekako sam bila spremna za promenu ovog leta i odlučila sam da pokušam. Plašim se visine, pa je za mene to iskustvo već u glavi bilo zastrašujuće.

Pošto se trenutno nalazim u Budvi, u Bečićima volim da se kupam, na svakih 20ak minuta sam videla da padobrani sleću, usudila sam se prići ekipi i raspitala se o jedrenju. Prvo što su mi rekli je BEZBEDNOST i odmah mi se upalila lampica sreće. Puno ljudi se raspitivalo o letu jer skaču prvi put kao i ja, neki su mislili da sami kreću u tu avanturu, ali ipak nije tako, svako od nas je imao svog instruktora kojeg je želio da bira. Pristala sam i zakazala. Cena samog leta je 50 evra, što je pristojno (s obzirom na to da su druge aktivnosti približnih cena, ovo je odlična ponuda).

Bila sam jako uzbuđena noć pre leta i zamišljala sam svakakve scene u glavi: kako da skočim, da li će me instruktor držati, kako sve to ide, da li ćemo pasti – baš svakakve misli. 
Na dan leta sam otišla na isto mesto u Bečićima, na glavnom velikom parkingu se nalazi sletište i tu se možete raspitati o svemu, svi su jako ljubazni, pristojni i nasmejani. Ušli smo u kola i odvezli se do Brajića, brda iznad Budve, na visini od 800 metara.

Instruktor mi je objasnio sve u vezi leta, opet mi je pomenuo reč BEZBEDNOST, što me je jako smirivalo. I tako smo krenuli, trkom dok nisam osetila da nemam tlo pod nogama, ubrzo smo počeli da jedrimo. Vezana sam bila sa svih strana, sa kacigom na glavi i kamerom u rukama, kada sam videla prelep pogled, mojoj sreći nije bilo kraja. Iako sam pomenula da se bojim visine, moj strah se više nije osećao, uživala sam u svakom trenutku jedrenja.

Moji dalji osećaji se ne mogu opisati, iako čitav život živim na moru, neke stvari iz ove perspektive nisam videla. Onaj pogled iz aviona iznad mora se ne vidi toliko, koliko se vidi kad jedrite. Prelepo i predivno iskustvo. Taj dan sam pobedila visinu i postala sam još ponosnija na sebe i odmah sam postavila sledeći cilj – skakanje iz aviona.

Marija Trifunović