Utisci sa Sea Dance festivala: Dva dana zagrevanja za najvreliji finiš na mejn stejdžu

, AKTUELNO

Leto ljubavi u Budvi je završeno, skupljeno je mnogo priča i utisaka, koje ćemo pokušati da dočaramo ovim tekstom.

Za početak ću se osvrnuti prvo na kritike… Festival je ove godine bio znatno manji, sadržaj je uglavnom bio okrenut ka tehno muzici, što je dosta smanjilo uopšte kvalitet programa. Uveče je, pored mejna, bilo otvoreno još dva stejdza na kojima se pretežno puštala elektronska muzika, što znači da ste nešto drugačije mogli čuti samo na mejn stejdzu, mada je i tamo bilo dosta di-dzejeva sa sličnim repertoarom. Ipak, domaće i strane zvezde su podigle kompletan doživljaj na jako visok nivo i razbili monotoniju i pružili nešto i “neljubiteljima” tehno zvuka.

Prvo veče, dosta mladje publike se skupilo na mejn stejdzu čekajući glavnu zvezdu, Johna Newmana. John je posle akademskih 15 izašao maestralno na binu, dočekan uz vriske i pružio nezaboravno prvo veče na Sea Dancu. Odlični Irie FM je pre njega zagrejao publiku rege ritmovima, i kao što sam rekla jedan od unikatnijih zvukova na Sea Dancu, zaslužni su za podizanje kvaliteta zvuka koji se puštao tokom celog festivala. Pored njih, oduševljena sam što sam na ovogodišnjem festivalu otkrila fenomenalni Nipplepeople koji je većini, pa i meni, bio poznat samo po singlu “Sutra”.

Ali ispostavilo se da ovaj duo nije od onih bendova koji bljesnu jednim singlom i nestanu, pored ovog hita, izvodili su još pregršt svojih pesama koji je većini bio nepoznat, ali to nije bio problem da natera publiku na ples i vrisak jer se melodije ovog benda odmah uvlače pod kožu. Pored najboljeg muzičkog performansa “nepoznatijeg” benda, imali su i magičan scenski nastup u modernim spejs kostimima. Pevačica, pored vokalnih sposobnosti, pokazala je i svoja plesna umeća, sve vreme je neumorno igrala i pevala, a u pauzama su oboje pokazivali i dobar smisao za humor. Uz svo poštovanje Johnu Newmanu i Fatboy Slimu, koji su predstavljeni kao najveće zvezde prve dve večeri, kada bi izuzeli popularnost i publicitet kao kriterijum, Irie FM i Nipplepeople bi svakako zauzeli njihova mesta po kvalitetu muzike.

Fatboy Slim je dakle imao sjajnu predgrupu, što je dovelo sve do usijanja kada je izašao na scenu. Kako se danas svako naziva di-dzejem, bez mnogo predznanja uopšte o tom poslu, ovog čoveka slobodno možemo zvati elektronskim solo umetnikom. Uvek energičan, 53.godišnji Britanac, skakao je sve vreme sa publikom dodatno podgrevajući atmosferu. Imala sam tu čast da budem u prvom redu i posle izgurana do sredine, zato što su ljudi neprestano hrlili da budu što bliže.

Sledeću zvezdu večeri smo opet dočekali u prvom redu, ovoga puta sam kao veliki fan i ostala do kraja neposredno ispred najveće zvezde festivala, koja je to i opravdala, Seana Paula. Pre njega, Who See i Bad Copy su već tada zapečatili treće veče kao najbolje.

Prvo domaćini, koji su izjavili da “ovo do sad nikad doživjeli nisu”, a onda Beograđani koji su pored muzičkog šoua, izmedju pesama sve vreme zbijali šale na račun glavne zvezde Seana Paula. Usledila je pauza i prekopotrebni odmor, posle 3 sata vriske i skakanja, tako da smo spremno dočekali Jamajčanina koji je kasnio pola sata. Publika je nestrpljivo urlikala, zviždala i konačno pala u trans kada je Sean Paul izašao na scenu uz pratnju vokala i plesačica. Get busy, Like glue, Got to love ya i ostali planetarni hitovi orili su se na Jazzu, Sean je maestralno pevao, imao interakciju sa publikom i neumorno skakao i igrao sa neverovatnim plesačicama koje su uigrano izvodile akrobacije i pružile prizor vredan divljenja kako muškarcima, tako i devojkama. Nastup se završio uz pozdrav i obećanje da ovo nije dovidjenja i da ćemo se videti i ponoviti šou još koji put. Fenomenalna završnica festivala, nastavila se uz turskog di-dzeja, Mahmuta Orhana koji se probio planetarnim hitom “Feel”.

Žurka se nastavljala do ranih jutarnjih sati, a nekolicina hrabrih je dočekala izlazak sunca i kraj festivala u hladnom Jadranu.

Ovime je završena ovogodišnja Exit avantura koja se odvijala u četiri države, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Rumuniji.

 

Sunčica Karanović