Biblioteka | Novi svetovi u starim klasicima

, AKTUELNO

Kada se svetovi zatvore, knjiga ih otvori. Ne baš sve, ali one najbitnije. Ne baš svaka knjiga, već dobra knjiga. U vremenu u kojem se život često svodi na trku sa obavezama, vrlo je značajno imati kada i imati zašto pročitati nekoliko dobrih rečenica. Čudno je kako te malene niti često pogode one u nama, često kažu ono što bismo pitali ili, pak, jednostavno žive. Kako žive van slova, stranica, u nama i van nas, toga nismo ni svesni. Svesni postanemo tek kada uvidimo da nam se neka reč obratila, da nam je otvorila nov svet i postavila mnoštvo novih pitanja. A ona, ona se obuku u novi dan i izazovu nas da ga odživimo nešto drugačije, nešto savesnije.

To čine dobre knjige. Neke od dobrih (i mnogo više od dobrih) knjiga koje preporučujem jesu:

  1. Derviš i smrt Meše Selimovića ─ jer postavlja odgovore, a stvara pitanja, jer posle svake misli otkucava dugi niz emocija.
  2. Dnevnik o Čarnojeviću Miloša Crnjanskog ─ jer Crnjanski ima neverovatnu moć oživljavanja reči, utapanja reči u život i oslobađanja novih i novih značenja.
  3. Bele noći Fjodora M. Dostojevskog jer ume da zabeli noć. Za svakog sanjara i romantika. Kako sanjati i znati se probuditi. Kako živeti i znati život

Za neke nove svetove. 🙂

Ivana Pantelić

Izvor naslovne fotografije: http://whytoread.com