Biblioteka | ,,Nigde nema te″

, AKTUELNO

Mislila sam da posle njenog Ringišpila neću moći više toliko suza da prolijem. Ali, jesam. Jelena Bačić Alimpić svakim svojim narednim romanom prevazilazi onu granicu u kojoj mašta dobija svoju realnu dimenziju, a sve emocije čitalaca isplivavaju na površinu.

Isabela Mesini je borac. Isabela je sposobno i hrabro biće, spremno da se uhvati u koštac sa psihičkim zlostavljanjem i emotivnim ucenama. Ona isijava dobrotom, prećutnom mudrošću, a njena saosećajnost za tuđu patnju prevazilazi granice razuma. Ona voli beskrajno, pati tiho, a urođeni altruizam je čini jakom i plemenitom. Ona u amanet ostavlja sebi i drugima ljubav prema čoveku koja joj nije bila suđena, a zbog koje je bila osuđena. Njeno velikodušno srce bilo je jednako njenom talentu da druge uteši i usreći.

Isabela je jedinstvena heroina koja se krije u svakom od nas. Uči nas zašto su dobrota i ljubav prema drugima najuniverzalnije osobine na svetu. Uči nas da je sudbina nekad toliko surova, a često vrlo pravična. Jelena je ovim romanom iscedila iz mene svaku onu emociju koja me definiše kao ljudsko biće. I hvala joj.

Kada pročitate fantastično napisanu knjigu, imate osećaj kao da ste stekli novog prijatelja. Kada iznova pročitate knjigu koju ste već pročitali, to je poput susreta sa starim prijateljem. I verujem da ću ovu čitati kada budem želela da se podsetim zašto su neke toliko divne, od srca napisane, svesna da je u ″Nigde nema te″ uneto ono najlepše i najintimnije što jedan pisac može da pruži.

Neću vam otkrivati radnju, likove i kraj knjige. Nije to poenta. Poenta je u lepoti jednog umetničkog dela. Jedne žene koja je živela u potpunosti – ona je volela, patila, borila se i verovala. A takvim ženama moramo se diviti.

Bojana Andrić

Za više čitalačke inspiracije, posetite sajt izdavačke kuće Laguna.