Ršumove ale, ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke

, AKTUELNO
”Dragi Čitaoče, znaš li da je moje detinjstvo, kao i detinjstvo velikog broja klinaca obeležilo postojanje čika Ršuma – Ljubivoja Ršumovića? Tada nam nije bilo bitno ko koliko ima para, ko kakvu odeću nosi, ko ima bolji mobilni telefon (jer su se deca tada igrala korisnijim igračkama), već ko zna više njegovih pesmica i sadržaj poslednje epizode Fazoni i fore?

 

 

Deset ljutih gusara
Došlo u moj krevet
Jedan pao s kreveta
Ostalo ih devet

Dragi Čitaoče, da li znaš kakvo si imao detinjstvo? Srećno, veselo, razdragano, tužno, mnogo tužno? Da li si ga provodio ispred malog ekrana ili valjajući se u blatu kao sva ostala deca?

Devet ljutih gusara
Još ne znaju ko sam
Jednog sam uspavao
Ostalo ih osam

Dragi Čitaoče, da li si znao da, danas, nemali broj roditelja svoju decu umno edukuje preko mobilnih telefona i ostalih čuda tehnologije? Zar to nije strašno?

Osam ljutih gusara
Ja ih oštro gledam
Jedan pao u nesvest
Ostalo ih sedam

Dragi Čitaoče, znaš li ko se nalazi na vrhu spiska najvoljenijih dečijih pisaca? Ko i danas sa istim onim nepresušnim talentom i poletom kreira književne redove?

Sedam ljutih gusara
Pobeglo na brest
Jedan pao na glavu
Ostalo ih šest

Dragi Čitaoče, da li si znao da su mi i dalje omiljene knjige Vesti iz nesvesti, Bukvar dečjih prava i Domovina se brani lepotom? Da, njegove knjige. A preko devedeset ih je napisao.

Šest ljutih gusara
Zbrisalo u svet
Jedan se izgubio
Ostalo ih pet

Dragi Čitaoče, da li znaš da se danas u obdaništima i dalje pevaju pesmice Vuče, vuče bubo lenja, Nema zemlje Dembelije i Au, što je škola zgodna?

Pet ljutih gusara
Lete ko leptiri
Jedan pao u bunar
Ostalo ih četiri

Dragi Čitaoče, da li znaš da ovaj dobrodušni pisac preko 60 godina stvara najlepšu književnost za decu? To je mnogo godina. I mnogo stihova punih ljubavi.

Gle četiri ljuta gusara
Bes u njima vri
Jedan puko od muke
Ostalo ih tri

Dragi Čitaoče, drago mi je što nastavljaš da čitaš ovaj tekst. Nastavi. Jer samo velikim piscima dugujemo najmilozvučnije pohvale, kao što i oni nas nagrađuju najlepšim knjigama.

Tri ljuta gusara
A protiv njih ja
Jednoga sam zviznuo
Ostala su dva

Dragi Čitaoče, nek ti uši stalno zvone, slušaj fore i fazone. Da se more i brige sklone, gledaj fore i fazone. Poznato? 🙂

Dva ljuta gusara
A pogled im ledan
Jedan se okliznuo
Još ostao jedan

Dragi Čitaoče, znaš li da je moje detinjstvo, kao i detinjstvo velikog broja klinaca obeležilo postojanje čika Ršuma, Ljubivoja Ršumovića? Tada nam nije bilo bitno ko koliko ima para, ko kakvu odeću nosi, ko ima bolji mobilni telefon (jer su se deca tada igrala korisnijim igračkama), već ko zna više njegovih pesmica i sadržaj poslednje epizode Fazoni i fore?

Jedan ljuti gusar
Postao je medan
Prosto se istopio
Ostao nijedan

Da, jedan, neponovljivi Ršumović. On ove godine slavi jubilej. U petak, 7. aprila u Dečjem kulturnom centru Beograda, svi njegovi poštovaoci imaće priliku da ga čuju, osmotre, dive mu se i aplaudiraju. Mada, ni svi aplauzi ovog sveta ne mogu dočarati genijalnost ovog književnog maestra.

Da, zaboravih poslednju strofu:

U svakom pogledu
Prošla me je strava
Sad je sve u redu
Može da se spava

Sve zanimljivosti o Ršumovim knjigama možete pročitati na: http://www.laguna.rs/v5400_vest_60_godina_rsum_pise_laguna.html

Bojana Andrić, doživotni knjiški moljac