Prezentacija knjige o blokadi “871 dan” u Ruskom domu

, AKTUELNO

Povodom 61. godišnjice proboja pomorske minske blokade Lenjingrada, na inicijativu Centra za podršku veterana i patriotskog vaspitanja mladih – „Povezanost između generacija“ i uz podršku Ruske humanitarne misije i Ruskog doma u Beogradu, 5. juna 2017. godine u RUSKOM DOMU (Beograd, Srbija), održaće se prezentacija srpskog izdanja knjige o blokadi „871 dan“ autorke Ninele Koribske.

Autorka knjige je kao 10-godišnja devojčica doživela početak rata i u opsednutom Lenjingradu proživela čitavu blokadu od prvog do poslednjeg dana. Na ćerkinu molbu, ona je svoja sačuvana sećanja iz detinjstva koja svedoče o ratnim strahotama tog vremena prenela na papir, potkrepivši ih fotografijama iz centralnih ruskih arhiva.
U ovom trenutku knjiga je prevedena na engleski, francuski, nemački, jermenski, estonski, mađarski, arapski i srpski jezik. Arapsko izdanje poklonjeno je čitaocima u Libanu i Siriji u martu ove godine za vreme posete predstavnika prethodno pomenutih organizacija tim zemljama.

Gostima prezentacije biće prikazan književno – muzički program pripremljen na osnovu knjige uz učešće pobednika međunarodnog konkursa „Romansijada“, solistkinje Državnog ansambla „Rusija“ Natalije Kirilove i muzičara i kompozitora Dmitrija Maljceva. Autor književno – muzičkog programa i glavni rukovodilac projekta NVO – „Povezanost između generacija“ je glumica Julija Radakova. Po prvi put predstavljen u Parizu u maju 2012. godine, projekat Julije Rudakove izazvao je veliko interesovanje kod gledalaca u inostranstvu i bio predložen za promociju od strane „Rossotrudničestva (Federalne Agencije za pitanja Zajednice Nezavisnih Država, sunarodnika u rasejanju i međunarodnu društvenu saradnju)“.

Drugi deo prezentacije će biti posvećen rusko – srpskom druženju. Biće predstavljena muzička dela dve zemlje u izvođenju Natalije Kirilove i srpskog ansambla KUD „Ljubomir Ivanović – Gedža“ (rukovodilac Nemanja Radojković).

Početak prezentacije u 19.00h
Ulaz slobodan

Kontakt:
Jevgenije Djumin + 381 69 10 46 356
Branimir Nešić + 381 64 214 89 25