Deset najčešćih pitanja na razgovoru za posao

, AKTUELNO

Razgovori za posao nisu bauk. Nakon što ste uspešno aplicirali za određenu poziciju u kompaniji, prošli ste prvi krug selekcije i testiranja, vaš budući poslodavac želi bolje da vas upozna. On želi dokaz da ste vi prava osoba za njegov tim. Na razgovorima za posao, regruteri i ostali stručnjaci posmatraju vaše sposobnosti, vaše veštine, motivisanost, i potrebno je da konačno  potvrde ono što ste zapisali u vašoj radnoj biografiji. Na internetu lako možete naći veliki broj sličnih pitanja koja poslodavci postavljaju kandidatima, i vi treba da budete kreativni tako da se istaknete u odgovorima, da napravite razliku između vas i drugih, i da pokažete da ste vi prava osoba za datu poziciju.

#1 Reci  mi nešto o sebi.

Prvi utisak je veoma važan. Vežbajte da što sažetije i što bolje predstavite sebe i svoje mogućnosti. Odmah na početku, sa ovim pitanjem pokazujete svoje veštine komunikacije, prezentovanja i to je najlakši način da pokušate da utičete na pozitivan tok razgovora i na  njegov ishod.

 

#2 Zašto si konkurisao/la  za ovaj posao?

Poslodavci žele da im pokažete stepen vaše motivisanosti i posvećenosti. Pre nego što dođete na intervju, detaljno se informišite o kompaniji, o radnim pozicijama, o onome što poslodavac traži i spojite to sa onim što vi možete da ponudite. Sve to jasno naznačite poslodavcu, kao i to šta biste vi mogli da dobijete radeći za njih, i šta oni mogu da dobiju od vas. Budite kreativni, ali i iskreni.

 

#3 Zašto da zaposlimo baš tebe?

Izložite poslodavcu sve veštine i sposobnosti koje posedujete, a koje su za njega relevantne, odnosno u korelaciji su sa pozicijom za koju ste se prijavili. Obavezno sve što kažete argumentujte, dokažite poslodavcu da posedujete to što ste naveli, objašnjavajući sa primerima i situacijama u kojima ste ih koristili, na koji način, sa kakvim aktivnostima i krajnjim rezultatima.

#4 Da li ste i kada radili u timu?

Razmislite da li ste timski igrač ili volite individualno da radite. Setite se situacija u kojima ste radili u timu i kako ste se osećali, da li vam je bilo naporno ili ste bili vođa grupe. Timski igrači su važni za svaku kompaniju, i ovo pitanje je iz tog razloga često na razgovorima za posao. Navedite primere u kojima ste radili u timu, koja je bila vaša uloga, šta ste naučili radeći sa drugima, da li ste lider, i da li  imate sposobnost da utičete na druge ljude, da ih usmeravate, i vodite ka ciljanim rezultatima.

 

#5 Koje karijerne mogućnosti te zanimaju?

Vaša motivisanost i posvećenost poslu, se ponovo preispituju. Ukoliko niste sigurni kojim smerom bi vaša karijera mogla da ide, i predstavite poslodacu niz nepovezanih pravaca kojim biste voleli da idete, ishod razgovora bi mogao biti nepoželjan. Jasno istaknite da ste spremni da date sve od sebe radeći za njih, da ćete doprineti kompaniji, i da posao za koji ste se prijavili vama pruža ličnu i profesionalnu satisfakciju.

#6 Gde vidiš sebe za 5 ili 10 godina?

Budite spremni na ovo pitanje. Imajte jasnu viziju, put kojijim želite da idete, određeni profesionalni cilj. Pokažite da ste spremni da radite na sebi, i na taj način napredujete i više doprinesete budućoj kompaniti.

 

#7 Kakva su tvoja očekivanja od plate?

Potrudite se da pronađete informacije o rasponu plata koje se nude za poziciju za koju ste se prijavili. Pokušajte da ne precenite, ali ni podcenite sebe. Odaberite visinu plate kojom ćete pokazati da umete da pregovarate, i na taj način povećajte pozitivan utisak o vama.

 

#8 Šta radiš u slobodno vreme?

Cilj ovog pitanja je da se stekne uvid u vaša interesovanja, i koliko ona mogu ili da li bi vas mogla ometati u obavljanju budućeg posla. Navedite samo ono što smatrate da je relevantno za kompaniju i za posao. To mogu biti specijalizacije, usavršavanja veština koje će doprineti da vaš doprinos poslodavcu bude veći, a vi produktivniji i efikasniji.

#9 Šta bi radio u situaciji da …?

Vežbajte igranje uloga. Osmislite situacije i neprijatna pitanja koja mogu da vam postave tokom razgovora. Bitno je da pokažete da umete da radite u stresnim situacijama, da pravilno donosite odluke, da zaista posedujete veštine i sposobnosti, da mogu da vam veruju i da ste prava osoba koju treba da zaposle.

 

#10 Imaš  li neko pitanje za nas?

Pitanje poput ovog, uvek možete očekivati na razgovoru za posao. Istražite kompaniju, i zabeležite sve ono što vas zanima, ili o čemu biste voleli da imate više informacija. Potrudite se da pitanja budu jasna, sažeta i korektna. Budući poslodavac će biti zadovoljan i uverićete ga u vašu motivisanost, i da zaista imate želju da radite za njega. Naravno, možete i da postavite pitanje kada ćete saznati za rezultate selekcije i na koji način to možete da uradite.

 

Milica Marković

Izvor fotografija: CzRK, infostud