Top 5 najplaćenijih zanimanja u Srbiji

, AKTUELNO

Kada upisujemo fakultet, nadamo se da ćemo nakon završetka fakulteta naći svoje mesto na tržištu rada. “Nemoj da upišeš taj, upiši ovaj fakultet”, “To ti nije perspektivno” neretko su komentari naših roditelja ili prijatelja. Za vas specijalno izdvajamo najplaćenije i naperspektivije poslove u Srbiji. Nakon toga, možete proceniti i sami da li su komentari vaših bližnjih bili opravdani. Ukoliko tvoje delatnosti nema na listi, ne očajavaj! Uvek možeš svoje znanje da upotrebiš u drugim delatnostima ili da se preorijentišeš uz pomoć kurseva.

1. Računarsko programiranje i konsultantske delatnosti

Voliš da programiraš i snalaziš se sa kodovima? Ukoliko si sa ETF-a ili Računarskog fakulteta, za tebe zime nema! Međutim, iako nisi a voleo/la bi da naučiš kako se programira uz pomoć Pascala, C++, Jave, uvek možeš upisati kurs i značajno poboljšati svoje šanse prilikom zaposlenja. U martu prethodne godine na tim pozicijama prosečna neto zarada je iznosila čak 176.335 dinara!

Zanimanja: Programer (različiti programski jezici), IT menadžer, tim lider, CTO (glavni tehnički direktor

2. Voliš da praviš marketing strategije i kampanje? Takođe, ukoliko se razumeš u društvene mreže o smatraj svojom prednoću! U oblasti reklamiranja i istraživanja tržišta zabeležena je prosečna zarada od 131.447 dinara.

Zanimanja: marketing menadžer, account menadžer, media buyer, digital marketing menadžer

3. Možda se nauka u Srbiji ne ceni dovoljno, ali plata u ovoj delatnosti nije nimalo loša. Zvanična statistika kaže da plata u proseku u upravljačkoj delatnosti i savetovanju (oblast stručne, naučne i tehničke delatnosti) iznosila 127.618 dinara.

Zanimanja: Diplomirani inženjer, naučni saradnik, menadžer

4. U Srbiji su zarade u finansijskom sektoru znatno više od proseka u odnosu na većinu drugih delatnosti. Ipak, najviše se zarađuje u oblasti finansijskih usluga(osim osiguranja i penzionih fondova), odnosno najveće plate imaju oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava i oni su u martu 2017. godine primili u proseku 100.892 dinara. Ukoliko si završio/la Ekonomski fakultet ili Prirodno matematički fakultet, ovo bi moglo biti tvoje potencijalno zanumanje.

Zanimanja: finansijski savetnik, finansijski analitičar, matematičar, statističar

5. Često možemo čuti da se od novinarstva ne može živeti, međutim, zvanična statistika kaže drugačije. Programske aktivnosti i emitovanje su itekako plaćeni. RZS je utvrdio da je prosečna plata ljudi angažovanih na radijskom i televzijskom zabavnom programu i vestima u martu prethodne godine iznosila 96.351 dinara. Studenti sa FPN-a, radujte se!

Zanimanja: Producent, urednik, novinar, realizator

Ukoliko ne znaš odakle da kreneš, dođi na najveći zajam zapošljavanja i praksi – Belgrade Youth Fair koji će se održati 26. i 27. aprila u Kolarčevoj zadužbini. Tu možeš prisustvovati različitim radionicama i poboljšati neformalno znanje, ali i popričati sa HR predstavnicima najvećih kompanija u Srbiji. Uostalom, uvek se možeš raspitati ima li aktivnog konkursa za posao u kompaniji koja te zanima. Vidimo se!

Marija Tomić