Male sive ćelije u akciji

, AKTUELNO

Kada vidite čoveka sa izgužvanom košuljom, šta iz toga možete da zaključite?
A neku devojku koja ima lak za nokte koji se ne uklapa sa njenom torbom i cipelama?
Vama to ništa ne znači, ali njemu znači sve, njemu je to dovoljno da reši i najkomplikovaniji slučaj.

Reč je o slavnom belgijskom detektivu (što bi on posebno naglasio) Herkulu Poarou.
Poaro je nastao iz pera britanske književnice, “kraljice krimi romana”, Agate Kristi.
Dugih karakterističnih brkova, izglačanih cipela, oštrog jezika i briljantnog uma, Herkul Poaro je očarao publiku još u svom prvom romanu “Misterija u Stajlsu” objavljenom  1929. godine.

Zajedno sa svojim prijateljem Arturom Hejstingsom, belgijski detektiv u penziji koji uvek čeka, a ne juri bespotrebno okolo (kako uvek naglašava), rešava zamršena ubistva uz pomoć malih sitnih detalja, koji policiji ne znače ništa, a njemu su dovoljni da zaključi slučaj i ubicu izvede pred sud pravde. Iako je za policiju često jako iritantan, potreban im je i često ga zovu kada žele da reše komplikovane slučajeve. Male sive ćelije su najzaslužnije zašto su kriminalci na koje Poaro nailazi lišeni slobode, njima ništa ne može da promakne.

Maleni detektiv ima jako čudne navike, normalne stvari ga nerviraju, “u svakom jajetu traži dlaku”, često je mrzovoljan, iritantan i zahtevan, ali i pored toga uspeo je da osvoji srca velikog dela publike. Nevolja ga sama pronalazi, a on sa druge strane ne može da odoli da ne “pogleda” neki slučaj koji se njemu čini zanimljiv. Nekada za svoje “stručne usluge” traži jako visok honorar, a opet nekad je spreman da se uključi u slučaj čisto iz radoznalosti ili zbog svog velikog srca da bi pomogao osobi u nevolji.

Poaro se pojavljuje u čak 33 romana i 54 kratke priče, a u poslednjem romanu pod nazivom “Zavesa” koji je objavljen 1975. godine slavni detektiv umire.

Kako bi dočarali lik Herkula Poaroa, u filmovima i serijama koji su rađeni po romanima kraljice krimi romana, probalo je mnogo glumaca, ali najvernije je prikazao glumac Dejvid Suše (David Suchet), koji je tu ulogu igrao čak 25 godina. Suše je glumio u svakoj priči o detektivu.

Za fantastično odigranu ulogu Poaroa, Dejvid je 2011. godine dobio orden komandanta reda Britanske kraljevine za doprinos drami. 13. novembra 2013. godine, snimljena je poslednja epizoda serije u kojoj Poaro umire. Prema Dejvidovim rečima, to mu je bila najteža stvar u karijeri. Kao znak sećanja na ulogu koja mu je obeležila karijeru, Suše je uramio fanovima dobro poznate, karakteristične brkove belgijskog detektiva.

Pored dva pomenuta romana, oni najpoznatiji u kojima se slavni detektiv pojavljuje su “Ubistvo u Orijent ekspresu”, “Deset malih crnaca” i “Ubisvo Rodžera Akrojda”, a najpoznatije kratke priče su “Herkulovi zadaci” i “Misterijozni gospodin Kvin”.

 

Milica Lukić