Seminar “Build Yourself”

, AKTUELNO

Seminar “Build Yourself” održan u Beogradu na Ekonomskom fakultetu 5. i 6. decembra, drugi put zaredom privukao je veliku pažnju mladih. Studentska Unija Ekonomskog fakulteta pozvala je sve studente koji su zainteresovani da posete ovakav dogadjaj i podele zajednička iskustva. Seminar je održan u trajanju od dva dana. Činila su ga predavanja kao i kreativne radionice na kojima su učesnici mogli da steknu razne veštine iz oblasti koja ih interesuje.

Posetioci su prvog dana mogli da prisustvuju predavanjima održanim od strane mnogih vodećih ličnosti. Program je otvorio prodekan Ekonomskog fakulteta Sasa Ranđelović poželevši dobrodošlicu svi prisutnim studentima u velikom broju. Zbog velikog interesovanja za ovakav oblik događaja, navedeno je da će se sledeće godine program održavati i u  Zagrebu, Podgorici, Mostaru i Sarajevu. Cilj organizovanja ovakvog informativnog programa jeste pre svega posvećenost studentima i naglašavanje toga koliko je neformalno obrazovanje bitno za razvoj svakog mladog studenta.

Prvo predavanje  je održao Luka Bjeković iz  MK grupe. Na samom pocetku naveo je citat:

“Čovek u svojoj tridesetoj iskoračuje iz tame i pustoši pripreme u aktivan život” Tomas Man.

Prisutnim studentima je približio značenje ove rečenice jer se i sam pronalazio u njoj. Prenevši svoje iskustvo o svom radnom mestu, naglasio je pre svega značajnost odnosa izmedju nadređenog i zaposlenog. I sam zahvalan na razumevanju i sposobnošću svog nadređenog, poželeo je i nama da nađemo pravog za sebe. Kao što je i naveo, on se predstavljao nama iz tri razloga: da predstavi sebe, MK grupu i da nama pruži korisne savete. Željni reči iskusnog i uspešnog čoveka svi su zapisivali njegove reči:

  1. Ne zavisi sve isključivo od vas, ali ko zna zašto je to dobro.
  2. Okružite se pametnijim i sposobnijim ljudima od vas samih.
  3. Trazite haotičnost, red vas čini lenjim.
  4. Budite samokritični i gladni znanja.
  5. Uvek dajte više od onoga što se od vas očekuje.
  6. Stvarajte sebi alternative.

seminar3

Predstavnik drugog predavanja bio je Živorad Vasić, potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Crowne Plaza Beograd. Predstavivši sebe istakao je i svoj moto

“Budite srećni sa onim sto imate”.

Takođe, izneo je brojne savete koji se odnose na intervju za posao. Svrha svega jeste zapasti za oko i biti drugačiji, posavetovao je on. Od velike važnosti je i raspitati se o poslu i firmi u kojoj želite da radite.

“Pitanja trebate postavljati vi, a ne samo oni vama”.

Bio je inspiracija mnogim studentima koji su ga brižljivo slušali, pokazujući kako treba da izgleda poslovan čovek, nasmejan i spreman da odvoji svoje dragoceno vreme, kao i za studente koji su željni znanja i korisnih saveta.

Treće predavanje održano isti dan (5.12) dalo je prisutnima detaljne informacije o radu škole za strane jezike Kontext, čiji je predstavnik bio Aleksandar Urošević. Kroz zanimljive i ironične scene glume, približili su gledaocima iz sale koliko je važno izabrati dobru školu u kojoj ćete unaprediti ili započeti učenje stranog jezika. Prvi dan seminara završila je Dea Đurđević – TV Pink svojim izlaganjem iskustava u poslu kojim se sada bavi i putem kojim je prošla da bi postala ono sto jeste.

Naredni dan seminara, odnosno drugi po redu činila su predavanja od kojih je prvo bilo Panel diskusija, čiji učesnici su bili: Gordana Golubović Vuksanović HR direktor-MK group, Natalija Pesić HR menadjer-VIP mobile i Mirijana Pavlović HR menadjer-KPMG. Ova tri izlagača objasila su kako kod njih teče proces intervjuisanja i kakve ljude primaju. Kod njih je takođe naglašena važnost dobro napisanog CV kao i istinitost sadržaja istog.  Svako od nas treba da postavi prvo sebi pitanje da li želi da radi u kompaniji u koju je otišao na intervju, složile su se one.

Sledeće izlaganje vodio je Strahinja Vukoičić- Naučno tehnološki park. Na samom početku svoje prezentacije na slajdu se pojavilo pitanje koje je mnoge odvelo u razmišljanje:

“ Da li želis da radiš ili ti treba posao?”

Cilj svakoga od nas treba da bude da kreiramo posao kakav želimo. Uz to moramo racionalno sagledati koje su prednosti, a koje mane posla kojim želimo da se bavimo. Sve loše što vam se desi, preokrenite u svoju korist, savetovao je Strahinja studentima. Nama se nudi mogućnost da stvaramo poslove, a ne sam posao.

seminar1

Naredni predavač bila je blogerka Jovana Miljanović. Iako veoma mlada, svoja brojna stečena iskustva prenela je svima. Podsetila je sve prisutne da kada tražimo posao, moramo biti fokusirani na ono sto nam je zaista potrebno i što je zaista za nas. Dodala je koristan savet kojeg bi svi trebalo da se pridržavamo:

“Kada idete na neki događaj, pripremite se za njega, ne trošite svoje vreme na nešto što vas ne zanima”

Dajte sto posto sebe u svemu što radite, bilo da je to učenje, vežbanje ili nesto sasvim suprotno. Svojim pozitivnim stavom i energijom uspevala je da drzi pažnju studenata koji su je netremice pratili. Još jedna bitna rečenica koju je upotrebila je: “Moraš znati zašto, kako će se javiti”. Pa vi razmislite o tome…

Predavanje koje je usledilo potom sproveo je Tomislav Momirović govoreći o tome da i mi možemo dospeti na vrh, kroz svoj rad i trud.  Njegovo podsticanje studenata bilo je pravi uvodni deo za poslednjeg izlagača, ujedno i petog po redu, Maju Volk.  Puna entuzijazma urezala je svim slušaocima u pamćenje: “ Živi svaki dan kao najbolji” Pre svega stvorite viziju sebi, preduzmite akciju I idite ka svom cilju.

 

Nevena Savković

Fotografije: BuildYourself