Edukativna tura ,,Korak po korakʼʼ

, AKTUELNO

Koliko poznajete kulturno nasleđe srpske prestonice?
Koliko su mladi ljudi zainteresovani za kulturu uopšte?
Da li ste čuli za Inkluzivni pokret?

Beograd je bogat grad. Kulturno bogat. Čak i starosedeoci, iz poznatih beogradskih porodica, njihova deca i kasniji potomci nisu u potpunosti upoznati sa istorijom svoje prestonice. Ne zato što ne žele, već zato što misle da dovoljno znaju. Ne samo Beograd, već celokupna istorija Srbije i njeni kreatori su iza sebe ostavili fantastično kulturno nasleđe, nedovoljno istraženo od strane njenih sadašnjih naraštaja.

Edukativna tura Korak po korak je upravo projekat koji na pravi način pokazuje kako je kreirano svo ono društveno, političko, religijsko, na kraju i kulturno okruženje, duh i mentalitet jednog naroda. Kao učesnik ovog jednodnevnog izleta grada u kojem sam rođena i odrasla, smatrala sam se privilegovanom što ću na jedan prvenstveno inovativan i zanimljiv način upoznati svoju prestonicu.

Konak kneginje Ljubice je bilo prvo mesto koje smo u jutarnjim časovima upoznali, a sa sigurnošću mogu da tvrdim, kasnije i zavoleli. Ovo antologijsko zdanje me je odmah ’’kupilo’’. Kafa sa istoimenom heroinom mi je bila izuzetno prijatan događaj. Neću vam mnogo otkrivati, već pozvati da posetite ovaj skriveni raj u jednom od najlepših delova Beograda. Više informacija o samom muzeju možete dobiti preko njihove web stranice: http://www.mgb.org.rs/stalne-postavke/konak-kneginje-ljubice

marko-mira-ana

Saborna crkva je tek melem za oči. Ona je stub i svedok svih srpskih vremena – i dobrih i loših. Pred njom uzdišu svi turisti koji sa velikom znatiželjom slušaju priču o nastanku ovog monumentalnog zdanja. Njena zvona su dobro prepoznatljiva, pogotovo stanovnicima okolnih zgrada i opština; ona najavljuju i slave svetkovine i praznike srpskog naroda.

Beogradski pobednik kao omiljeno turističko odredište je nezaobilazna stanica stranaca. Divno je mesto za fotografisanje, kao i vidik sa kojeg se pruža najlepši pogled na ušće dveju reka. Kalemegdan je bio, jeste i biće epicentar svih prošlih, sadašnjih i budućih prekretnica i događaja naroda sa brdovitog Balkana.

14907027_331261220608729_2365096773328213875_n

kalemegdan

Šetnjom kroz omiljenu beogradsku kaldrmu, šarmantni korzo – Knez Mihailovu ulicu stigli smo i do istoimenog spomenika – Spomenik knezu Mihailu. Omiljeno mesto za sastanke, prkosi vremenu i logici. Lepo, velelepno i stameno mesto u svakom slučaju.

Dokaz koliko sam bila očarana ne samo srpskom istorijom, već i ostalim narodima koji su ostavili trag u toj istoj i turbulentnoj istoriji jeste Muzej Narodne banke. Fantastična građevina sa još izvanrednijom arhitekturom pružila nam je uvid u novčani aspekt srpskog života u minulim vremenima. Sjajni suveniri su me oborili sa nogu, a ako se odlučite za posetu ovom muzeju, o njegovim tematskim izložbama, možete se informisati i na: http://www.centarzaposetioce.nbs.rs/izlozbe/latinica/10/index.html

nbs

Dobro poznati Hotel Moskva i ispred nje Terazijska česma kriju svoje priče, ali najviše oduševljavaju svojom bezvremenskom lepotom. Ko nije probao čuvene poslastice istoimenog hotela, obavezno neka to uradi. Trg Nikole Pašića, Skupština i Stari dvor su tačke koje su povezane, i među omiljenim šetalištima i trgovima turista sa svih strana sveta. U blizini se nalazi i Crkva Svetog Marka, religijska svetinja koja me je oborila sa nogu svojom veličinom i enterijerom. S obzirom na to da je još u rekonstrukciji, verujem da će u skorijoj budućnosti izgledati i te kako privlačno, i nadasve prelepo.

moskva

skupstina

crkva-svetog-marka

Ono što me je između ostalog najviše oduševilo jesu pozitivna energija i topla dobrodošlica ostalih učesnika, prevashodno organizatora ove ture  – Inkluzivnog pokreta. Vodič ove jednodnevne ekskurzije, Marko Živanović je u svakom momentu znao i uspeo da drži pažnju učesnicima i da na sebi svojstven način prenese priče i legende. Zaista imaju korisne i izuzetno zanimljive projekte, pa ne sumnjam da ću dati svoj doprinos u realizaciji istih u nekom budućem periodu.

Iskrene preporuke za ovaj tim i njihove fenomenalne akcije! 🙂

Sve o njima možete saznati putem sajta: http://inkluzivnipokret.org/srb/o-nama/

i facebook stranice: https://www.facebook.com/Inkluzivnipokret/?fref=ts

Bojana Andrić, prezadovoljna učesnica edukativne ture Korak po korak