Zašto je WordPress koristan i kako ga savladati? (Webdan, Bor 2016)

, AKTUELNO

U okviru IT događaja ,,WebDan’’ Bor, učesnici radionice o WordPress-u su 24. septembra u OŠ ,,Branko Radičević’’ u Boru stekli priliku da se upoznaju sa ovom popularnom internet platformom.

Glavni predavač, Marko Milić (veb dizajn agencija MWEB), prikazao je na zanimljiv način korisnost ovog online alata i odgovorio na mnoga pitanja zainteresovanih učesnika.

Čak i van IT kruga, o WordPress-u se dosta govori poslednjih godina. Veliki broj ljudi ga asocira sa blogovanjem, mada se on sve više koristi i za vođenje i promociju biznisa.

WORDPRESS I DRUGE PLATFORME

Započevši veb karijeru davne 2001, Marko se vremenom opredelio za korišćenje WordPress-a. Kao platforma za menjanje sadržaja na internet stranicama (CMS – Content Managing System), WordPress dobija naglo na popularnosti nakon 2010. Tako da sada oko 59 % svih CMS-ova na WEB-u pokreću WordPress sajtovi. Korisnici se takođe mogu odlučiti i za druge platforme, poput Joomla!, Drupal, Magento i TYP03, ali po Markovom mišljenju, WP je u prednosti zato što pruža odlična rešenja.

PREDNOSTI KORIŠĆENJA WORDPRESS-a

WordPress, kao softver otvorenog tipa (open source software), besplatan je i pruža korisnicima brojne dodatke (plug-ins) kao i besplatne teme. Mnogi ga vole zbog relativno jednostavnog koda, arhitekture sajta i činjenice da nisu nužno potrebne programerske veštine za uređivanje sadržaja.

Poreg toga, postoji velika programerska online zajednica u svetu koja se trudi da stalno unapređuje platformu, tako da relativno lako može da se dođe do konkretnih odgovora i rešenja. Bitna karakteristika je i to što WP pruža dobru osnovu za SEO optimizaciju.

,,WordPress sajtovi pokreću oko 59 % CMS-ova na Internetu.’’

ELEMENTI I STRUKTURA SAJTA

Da biste pokrenuli jedan WP sajt, neophodna su vam tri elementa: hosting, domen i WP CMS. Hosting predstavlja virtuelni prostor koji ste iznajmili za vaš sajt, na određenom serveru. Domen je samo sajta, tj. adresa sajta. WP CMS je konstutivni element koji se download-uje sa sajta www.wordpress.org.

Kada je o strukturi reč, bazični WP sajt se sastoji od jezgra (WP Core), tema i dodataka (plug-inova). Sve promene na sajtu administrator vrši preko odeljka WP Dashboard / Control panel.

14628005_1416870545008015_1692411556_nKAKO IZABRATI TEMU?

Izbor odgovarajuće teme WP-a u načelu zavisi od toga da li pokrećete svoj lični blog ili komercijalni sajt, kao i od finansijskih mogućnosti u datom momentu. U skladu sa tim, postoje besplatne, premium i custom teme.

Većina početnika i blogera se uglavnom odlučuje za besplatne teme. Njihova prednost je u tome što pružaju gotova rešenja, tako da ne morate posedovati programerske veštine. Nedostatak istih je u generičkom izgledu, tako da nema mnogo mesta za vizuelno izdvajanje iz mase, originalnost i autentičnost.

Premium teme koštaju u proseku između 50 i 100 dolara i mogu se skinuti sa Themeforest sajta. One pružaju predefinisane elemente, profesionalniji izgled i lepši dizajn sajta. Mana im je u tome što sajt može ličiti na postojeća rešenja, mada je stepen diferencijacije svakako veći u odnosu na besplatnu temu.

Custom rešenja su specijalno dizajnirane teme, po narudžbi klijenta, koje su i najskuplje. Logično, one zahtevaju i više vremena izrade, u zavisnosti od kompleksnosti zahteva klijenata.

UNIKATAN SAJT

Izrada unikatnog sajta podrazumeva naprednije programerske veštine i rad sa HTML-om, CSS-om, JavaScript-om, MySQL-om (baza podataka), PHP-om ili drugim back-end programerskim jezicima. Korisnik mora da poznaje WordPress codex i osnovne termine i funkcije (header, footer, sidebar, CTA, itd). Pored toga, neophodan je rad u FTP-u (File Transfer Protocol), Photoshop-u, Sketch-u (fotografije). Od suštinske je važnosti poznavanje povratne sprege klijent-server. Pored toga, korisnik bi trebalo da radi bekap (back-up) fajlova barem jedanput mesečno.

PLUG-INOVI – ČEMU SLUŽE I KOJE KORISTITI?

Plug-in predstavlja poseban dodatak, koji ne dolazi u paketu sa osnovnim elementima WP-a ali je neophodan za što bolje funkcionisanje sajta. Njegova glavna svrha jeste poboljšanje sistemskih stvari sajta, poput funkcionalnosti, performansi i bezbednosti.

Smatra se da trenutno postoji čak 46.000 plug-inova za WordPress. Naravno, korisniku će trebati nekoliko osnovnih, a on može sam proceniti koji su mu dodaci potrebni za rad u zavisnosti od potreba.

Marko preporučuje korišćenje sledećih plug-inova: iThemes (bezbednost), W3 Total Cache / W3 Super Cache (optimizacija učitavanja sajta), Yoast (SEO optimizacija), Contact7 (Kontakt forma), WPML (višejezičnost), Advance Custom Fields (specifična polja), Simplest Gallery (galerija), Webmastertools (analitika), Google analytics (praćenje poseta).

,,Smatra se da trenutno postoji približno 46.000 plug-inova za WordPress.’’

KAKO POČETI SA UČENJEM WP-a?

Marko preporučuje online učenje putem praćenje tutorijala, koji se mogu skinuti u PDF formi. Takođe, jedan od korisnih sajtova jeste i www.wpbeginner.com. Za one koji više vole video formu i animacije, preporučuje Youtube, gde se može naći obilje materijala. Krucijalan korak u efektnom savladavanju WP-a predstavlja i čitanje koda gotovih tema, radi boljeg razvoja analitičkog razmišljanja.

WORDPRESS ZAJEDNICA SRBIJE

Dobra stvar u Srbiji jeste što se poslednjih godina sve više inicira organizovanje WP meetup-ova, a od prošle godine se organizuje WordCamp u Beogradu, koji okuplja mnoge mlade ljude iz zemlje i inostranstva, kojima je rad sa WP-om svakodnevnica. Postoji i WP zajednica Srbije na Fejsbuku, kojoj se možete pridružiti i saznati sve ono što vas zanima.

ZAVRŠNA REČ

Prema Markovim rečima, WordPress je sjajan način za upoznavanje sa konceptom izrade veb strane, tako da uloženo vreme i energija u savladavanje osnova može biti višestruko isplativo.

14686383_1416870548341348_1966627484_n

WordPress radionica je deo projekta WebDan, IT konferencije u Boru koja se organizuje od 2013. s tim što su ove godine, počev od septembra, po prvi put uvedene besplatne radionice otvorenog tipa. Pored samog WordPress-a, učesnici su bili u prilici da odslušaju i radionice na temu internet marketinga, osnova veb dizajna i onlajn pisanja. Ako vas zanima kako je proteklo otvaranje radionica, možete pročitati izveštaj ovde.

Igor IVAŠKOVIĆ

Fotografije: Damir Petkovski