Dizajniran prvi modularni data centar

, AKTUELNO

20. septembar 2016. kompanija Schneider Electric predstavila je svoj prvi prefabrikovani modularni data centar dizajniran, projektovan i izgrađen za potrebe kompanije Orion Telekom od strane ovlašćenog partnera kompanije Enel PS. Data Centar kompanije Orion Telekom, na površini od 2500 m2 izgrađen je u industrijskoj zoni u Zemunu, a fokus je stavljen na pouzdanost, efikasnost, modularnost i bezbednost.  Data centar je povezan na trafo stanicu koja je spojena sa dva različita izvora električne energije.

 „Od pravog izbora data centra zavisi bezbedno, pouzdano i nesmetano poslovanje kompanije. Do pre nekoliko godina projekat izgradnje data centara je bio dugotrajan proces, dok je to danas pojednostavljen,, jeftiniji proces. Za data centar Orion Telekoma je karakteristično da poseduje najširi  spektar naše opreme, niski napon i srednji napon, kao i IT deo (sigurno napajanje, klimatizaciju, nadzor). Može da se proširuje koliko prostor to dozvoljava, pa se tokom vremena investira u skladu sa potrebama. Podrzumeva napajanje, hlađenje i  IT deor. Takođe, prefabrikovani moduli stvaraju data centar u vremenskom roku usklađenom sa poslovnim potrebama, a zahvaljujući referentnom dizajnu vreme projektovanja se skraćuje za više od 60 odsto u odnosu na tradicionalno projektovanje i izgradnju.” istakao je Vasilije Kodžopeljić, direktor prodaje IT divizije kompanije Schneider Electric.  „Na investitoru je ostavljena inicijativa da data centar proširuje tokom upotrebe u skladu sa poslovnim potrebama – takozvani „pay as you grow“.

Modularnost po principu „uklapanja“, celokupan proces projektovanja i realizacije, predstavljaju princip koji su između ostalih primenili svetski IT gigant Capgemini i katedrala Sagrada Familia. Sala za smeštaj opreme je najsavremenijeg kontejnerskog tipa, jedinstvenog u Srbiji, a paneli od kojih je konstruisana poseduju sertifikat od 90 minuta potpune vatrostalnosti i vodootpornosti. Kreirani data centar sposoban je da za 30 dana transformiše i uveća svoje kapacitete čak četiri puta, bez prekida u radu, bez novih energetskih ili telekomunikacionih privoda. Osim toga, instalirani su i dupli podovi nosivosti 1500 kg/m2, a pod je presvučen nezapaljivom, amortizujućom antistatik oblogom.

“Pred sobom smo imali jasan cilj: Data centar je morao da opravda kvalitet usluge koju Orion telekom pruža svojim klijentima, da u isto vreme bude i pouzdan i da može da odgovori na sve njihove potrebe. Hrabro smo ušli u ovaj pionirski projekat svesni da zajedno sa svojim partnerima pomeramo granicu kvaliteta usluge koju dobijaju krajnji korisnici. Pokazali smo da je moguće u Srbiji napraviti najmoderniji data centar i to za manje od godinu dana, čiji su kapaciteti danas popunjeni, zbog čega radimo na njegovom proširenju. Taj podatak najbolje pokazuje šta o data centru misle oni koji koriste njegove usluge” – rekao je Slobodan Đinović, CEO Orion telekoma.

Više slika data centra možete pogledati u galeriji:

[Best_Wordpress_Gallery id=”24″ gal_title=”Data centar”]

Kompanija Schneider Electric ima više od 50 godina iskustva u prefabrikaciji i pomaže u postizanju predvidivog učinka, bržeg raspoređivanja i fleksibilnosti. Softverska rešenja za regulisanje energetske efikasnosti i bolju iskorišćenost resursa data centara sve više su u tržišnom fokusu, a Schneider Electric rešenje proglašeno je najboljim u ovom segmentu. Brend APC by Schneider Electric već godinama u kontinuitetu proizvodi visoko-pouzdane, energetski efikasne proizvode, bilo da su oni namenjeni personalnim korisnicima ili korporacijama.

Izvor: PR