Recenzija filma: Munje O5 – Je l’ moralo opet?

, AKTUELNO, KULTURA

Kada je prošle godine odjeknula vest da je u planu snimanja nastavka kultnog domaćeg filma “Munje”, odmah je došlo do podele mišljenja. Neki su tvrdili da je odlična ideja, dok su mnogi verni fanovi smatrali da bi drugi deo samo mogao da uništi nasleđe prvog i onoga šta je predstavljao. Jedno je sigurno, mnogi će pogledati ovaj film barem zbog želje da vide da li su njihova očekivanja (bilo pozitivna ili ne) ispunjena. Danas pričamo o tome.

Komentarisati nastavak “Munja” nikad neće biti objektivno, tako da se odmah ograđujem od toga. Ovo je samo moje lično mišljenje i naravno – spoiler alert!

Munje O5 počinju identično kao prvi deo – Mare i Pop, iako je prošlo 20 godina, se nisu promenili. Pop i dalje mašta o tome da postane poznati muzičar, dok je Mare odustao i prihvatio da je tom snu kraj, te se posvetio unosnom biznisu – iznajmljivanje nargila deci. A Gojko? Gojko je glavni faktor svih mladih zvezda, koji vuče konce iza kulisa, naravno, iz Beča.

Ono što prvo zapada za oko je to da su se Sergej Trifunović, Boris Milivojević i Nikola Đuričko vratili u uloge kao da su ih snimali pre 2, a ne pre 20 godina. Hemija između njih, koja je verovatno i jedan od razloga zašto je prvi film toliko uspešan, je ono što nosi drugi deo. Iako postoji dosta (možda i previše) novih likova, ni jedan od njih ne uspeva da nadomesti Pandura i Dedu, koje su glumili pokojni Nebojša Glogovac i Zoran Cvijanović. Cvijanović, iako je bio najavljen da će glumiti, se ne pojavljuje da reprizira ulogu dede. Njegovo odsustvo nije objašnjeno, ali zato se u filmu daje mali omaž Panduru, koji je ostvario svoj san i preselio se u Portugal. Od likova iz prvog dela, pojavljuje se i Lola, sada vozač autobusa, kao i Kata, koja je napravila pun krug i vratila se svojoj prvoj ljubavi – Gojku.

E sad, da li je moralo opet?

Originalni likovi su se lako vratili u svoje uloge, a sve što se dešava pre njihovog puta za Beč je veoma zanimljivo, od vožnje u Maretovom uništenom autom, pa do rekreacije žurke iz prvog dela sa istim likovima. Da, još uvek se locira mesto u koordinatnom sistemu konfuzije.

Problem nastaje odlaskom u Beč i upoznavanjem mnoštva novih likova za koje jednostavno nema ni vremena, a ni mesta u filmu. Ideja je jasna, ali u film koji traje sat i po vremena, ne može se ubaciti 10 novih likova i očekivati da će imati vremena da se razviju ili ostvare istinsku konekciju sa originalnom postavom. Izuzetak od ovoga je lik razredne, koju tumači Seka Sabljić, kao i Gojkov telohranitelj, koga tumači Miloš Milaković.

Mila Sila, zbog čije pesme i kreće cela priča, jedva se pojavljuje u filmu, sa svega par replika i dva nastupa, a isto važi i za mlade hemičare, koji, iako su prisutni kroz ceo film, nemaju prostora da pokažu zašto su oni zapravo tu. Gastarbajter Maca je verovatno najslabija karika, te njegovo postojanje ne mogu da opravdam.

Nakon gledanja filma, čitala sam razne recenzije koje navode kako su Mare i Pop likovi bez ambicija i to je ono što me je navelo da sumnjam da smo gledali isti film.

Da, Mare jeste izgubio želju, ali Pop i dalje ima istu iskru da postane muzičar i smatra da samo malo fali da se to i ostvari. Plot twist – ne greši.

Sam kraj filma pruža Popu baš ono što je ceo život tražio – nastup, dobru ribu i ovacije publike, ali i Maretov povratak snu. A Gojko? Gojko postaje menadžer svojim školskim drugarima.

Pročitati i: Fest 51: Opstanak dobrote – Uz simpatije publike, film koji je pokupio i velike nagrade

I sada odgovor na pitanje – NIJE, ALI NEKA JE.

Film nije ni blizu prvog dela, ali to nismo mogli ni da očekujemo. Snimljen je u drugom vremenu, bez imalo očekivanje. Oni su skup prijatelja koji su odlučili da naprave nešto i posrećilo im se da to “nešto” postane kult. Nakon toga, očekivanjima koja su postavili teško se mogu dostići, ma kakav film bio.

Ono što je činjenica – film je zabavan, vraća neke stare likove, starim forama daje novo ruho i pokušava da nauči nove klince šta je biti “munja”. Da li je najbolji? Nije, ali svakako nije ni najgori.

Mišljenja su podeljena, kao i uvek, ali moj savet je – spustite očekivanja, nemojte upoređivati sa prvim delom, zanemarite neke nepotrebne scene, i uživaćete (delimično).

Autorka: Teodora Škobo

Izvor/foto izvor: www.cineplexx.rs