Kraj projekta ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’

, AKTUELNO

Šta je uradila inicijativa ,,Ne prljaj nemaš izgovor’’ za nas tokom prve polovine 2022.?

Inicijativa ,,Ne prljaj nemaš izgovor’’, simboličnog naziva je pokrenuta sa ciljem podizanja svesti o očuvanju naše sredine, jer ćemo živeti u čistijoj sredini kada prestamo da prljamo. Jednostavno, zar ne?

Kompanija SBB je prošle godine započela akciju čišćenja gradova, ali uprkos velikim naporima i trudu, svako očišćeno mesto bi se brzo uprljalo. Zato SBB, Total TV i United Group fondacija pokreću ovu inicijativu.

Tokom marta meseca, zajedno sa udruženjem Eko Gerila Niš posadili su 1500 stabala u okviru Spomen – parka Bubanj. Od toga 500 sadnica hrasta kitnjaka, po 200 stabala belog i poljskog jasena, graba i srebrnolisne lipe , kao i 100 stabala sitnolisne lipe i divljeg kestena. Od novembra do tog trenutka, zasađeno je preko 13 000 stabala. Pošumljavanje je počelo simbolično na dan deteta, 20.novembra na Adi Međici, kada su osim udruženja ,,Ljubitelja Save i Dunava’’, studenata Ekonomskog fakulteta, učestovala i deca.

Nedelju dana kasnije, organizovana je akcija pošumljavanja u Gračanici, zajedno sa pobednikom konkursa ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’ JKP Komunalac, organizacijom Ekologija i nevladinom ogranizacijom Ekogen. Na zemljištu Padalište zasađeno je 500 sadnica crnog bora.

Kraj projekta ,,Da šume bude više. Da se lepše diše’’ se desio opet simbolično, 4.aprila na Dan studenata u Beogradu, gde je i počeo. Tada su zajedno sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, studentima Šumarskog fakulteta i dekanom prof. dr Brankom Stajićem zasadili oko 200 sadnica u dvorištu fakulteta. Ovo je bila poslednja akcija pošumljavanja Srbije, gde je od severa do juga na 16. lokacija širom zemlje zasađeno 13 000 sadnica. Pošumljavalo u Kostolcu, Kljajićevu, Gračanici, Kragujevcu, Bečeju, Kikindi, Nišu, Bačkoj Topoli, Boru, Požarevcu, Zrenjaninu i Pirotu.

Cilj ovih akcija je da se smanji zagađenje, doprinese čistijem vazduhu, aktivira zajednica na akciju, kako bi se budućim generacijama u amanet ostavila lepša i zdravija životna sredina. Studenti su svakako deo te buduće generacije, a nove sadnice u okviru Šumarskog fakulteta doprineće i edukaciji i praktičnom delu nastave studentima ovog fakulteta.

Na konkursu SBB fondacije „Da šume bude više. Da se lepše diše!“ izabrane su lokalne samouprave, udruženja građana, institucije i druga pravna lica koji su prijavili svoje lokacije za pošumljavanje.

Pročitati i: KADA PRONAĐEMO ONO ŠTO ŽELIMO, TEK TADA MOŽEMO POSTATI PRAVI ŠAMPIONI

Najnoviji projekat ,,Učimo od prirode’’ započet je u maju u vidu radionica za decu od prvog do četvrog razreda. Cilj je da svi učesnici usvoje na zabavan način znanja o prirodi i ekologiji. Tema je uvek priroda koja nas okružuje, a svaka radionica se sastoji od 3 dela: Priroda koju vidimo, Priroda koju čujemo i Priroda koju osećamo. Priotitet je motivacija dece da istražuju svoje neposredno okruženje, uključujući sva svoja čula i inspiracija da daju svoj lični doprinos u očuvanju životne sredine.

Deca će imati priliku da kroz naše radionice saznaju odgovore na brojna interesantna pitanja, među kojima su: Ko vidi bolje: žaba, čovek ili ptica? Da li i biljke lete? Zašto jelen riče? Da li pauku mreža služi samo za lov?

Pripremila: Sara Nikolić

Izvor i foto izvor: neprljajnemasizgovor.rs