Najgora osoba na svetu: Dnevnik egzistencijalne krize

, KULTURA

Norveško ostvarenje Joakima Triera iz 2021. godine nikoga nije ostavilo ravnodušnim. 

Nominovan za dva Oskara, dve BAFTA nagrade i pobednik u jednoj od dve kategorije u Kanu, ovaj film predstavlja novi „stari“ talas art filma iz drugačije perspektive. Iako je protkan retro motivima „Najgora osoba na svetu“ jeste nešto potpuno novo.

Glavnu ulogu u ovoj drami tumači Renate Reinsve, koja je zaslužna za pomenutu nagradu u Kanu. Ona je pobednica u kategoriji za najbolju glumicu i to sasvim opravdano. Ova životna uloga pokazala se kao stvorena za Renate, obzirom da je htela da ostavi glumu i pokrene karijeru u stolariji, svojoj drugoj ljubavi. Međutim Joakim je odgovorio i učinio joj ogromnu uslugu, ne zbog slave i popularnosti, već zbog uloge koja se dešava jednom u životu.

Priča prati devojku po imenu Džuli. U periodu od četiri godine, pratimo njen život, greške i odluke na putu da se suoči sa onim što je njena realnost i onim što ona stvarno jeste. Svako od nas može u nekom segmentu da se saoseća sa ovom svojevrsnom anti-heroinom, jer je ona otelotvorenje loših misli koje svima nama dođu u nekom trenutku života.

Priču prati filozofski ton koji daje dubinu priči i pomaže nam da shvatimo ljubav, poglede na moral i preispituje da li je nešto zaista „pogrešno“ ukoliko pratimo svoj instinkt i srce. Kroz svoju egzistencijalnu krizu Džuli provlači Aksela i Eivinda, koje tumače Andres Danielsen Lie i Herbert Nordrum. Oni su dva ključna partnera u njenom životu, koji su putokazi, prepreke i suštinske tačke za dalji razvoj njenog karaktera.

Dok gledamo film, osećamo jaku unutrašnju bitku i razmišljamo o tome da li je Džuli može prevazići. Joakim je ovaj segment predstavio na način koji ne vidimo u pravom životu. U realnom svetu, osobu kao što je Džuli bi verovatno osudili i rekli za nju da je „loš čovek“, što naslov filma i ukazuje, ali da li je Džuli zapravo loš čovek?

S obzirom da film posmatramo iz Džuline perspektive, osećamo neuporedivo veću empatiju prema njoj, iako bi je verovatno osudili da poznajemo njen život na površnom nivou.

Ovaj fenomen prikazan je i u drugim ostvarenjima čiji je glavni junak anti-heroj, kao što su „Breaking Bad“, „Fleabag“ ili „Clockwork orange“, a na nama je da odlučimo da li opravdavamo osobu koja nam stvara moralnu dilemu. Ishod moralne dileme je usko povezan sa ličnim iskustvima, subjektivnošću i ličnom perspektivom, pa će svako doći do drugačijeg zaključka.

„Najgora osoba na svetu“ je duboko emotivna, krhka i tužna priča o životu u kasnim 20-im, tuđim očekivanjima i pitanju da li raditi ono što nas usrećuje ili ono šta druge usrećuje. Bilo kako bilo, ovo je film koji će vas duboko pogoditi i naterati da razmišljate o sopstvenom životu i onome šta zapravo želite.

Autor: Bojana Zlatković

Izvor: IMDB

Foto izvor: Tumblr