Menstrualno siromaštvo – globalna kriza javnog zdravlja

Menstrualno siromaštvo je uvršteno u krize javnog zdravlja, a predstavlja nemogućnost devojčica i žena da obezbede sve potrebne proizvode tokom menstruacije. Veliki procenat ženskog stanovništva je prisiljen da koristi alternativne načine i predmete, kao što su peškiri, kartoni, krpe I dr. tokom ciklusa.

Zašto se o ovoj temi tako slabo priča i malo zna?
Jedan od mogućih razloga je najčešća marginalizacija ove teme, jer je u nekim državama ženska populacija zbog menstruacije odbačena i omalovažavana.

Prema U-Report anketi sprovedenoj u jeku trenutne pandemije, svaka četvrta ženska osoba od 13-35 godina je imala finansijskih poteškoća tokom ciklusa prilikom nabavke potrebnih artikala. Posebno su ugrožene sve devojčice i žene sa smetnjama u razvoju ili nekim invaliditetom, kojima je dostupnost prostorija za održavanja menstrualne higijene dosta otežana.

Ni u našem regionu situacije nije na zavidnom nivou. Istraživanje sprovedena u Hrvatskoj su pokazala da je tokom 2020. svaka treća državljanka ove zemlje morala da štedi novac prilikom kupovine uložaka, dok u Severnoj Makedoniji čak 15 % devojaka koristi novine umesto pravih menstrualnih proizvoda zbog njihovih visokih cena. Upravo tokom projekta DW Balkan Booster, jedna Makedonka je objavila crtež, koji slikovito prikazuje ovaj često ignorisani problem.


Škotska je prva zemlja koja je je pokrenula revoluciju po ovom pitanju, tako što je prošle godine donela zakon kojim je obezbedila besplatne proizvode koji su ženama potrebni tokom ciklus. Ovaj zakon su doneli još Novi Zeland i delom Australija.

Kod nas je krajem avgusta ove godine Filozofski fakultet u Novom Sadu postao prva obrazovna ustanova u Srbiji koja je obezbedila besplatne higijenske uloške. ,,Ženska inicijativa’’ koju su  pokrenule studentkinje ovog fakulteta je omogućila ostvarenje jednog takvog poduhvata. Ovo predstavlja samo prvi korak ka daljem rešavanju ove ženske krize o kojoj ne sme da se ćuti.


Autor: Sara Nikolić
Izvor: U-Report, DW
Foto-izvor: dw_bhs (instagram profil), Google