,,Ćao svima’’ – Pravda za influensere

, AKTUELNO, KULTURA

Predstava ,,Ćao svima’’ zakazana je za 1. novembar na Dorćol Platz-u u organizaciji Reflektor teatra.

Program predstave je jako neobičan i nesvakidašnji. Uz kupovinu ulaznica, kako bi mogli da ostvare potpun doživljaj predstave, gledaoci ostavljaju svoju e-mail adresu. Verovatno ste se zapitali zašto je taj podatak neophodan, ali ubrzo stiže poruka sa daljim instrukcijama u kojima se navodi da se za početak predstave produkciji dostave broj telefona i profil na društvenoj mreži instagram. Kada gledaoci obave potreban tehički deo, predstava počinje. Da, dobro ste pročitali, predstava tada počinje preko vaših mobilnih telefona. Tada postoji mogućnost upoznavanja sa likovima i njihovim instagram profilima, komunikacija sa njima preko vajber grupa u koju će zainteresovana publika biti ubačena ili telefonski razgovor.

U 20h na Dorćol Platz-u kreće realan segment, za koji će takođe biti potrebno korišćenje telefona i interakcija u toku samog izvođenja. Tokom ovog dela, upoznajemo 4 izmišljena influensera i njihove instagram profile: Zoran Janušević Juni ( https://www.instagram.com/uni___glow/ ), Taša Dačić ( https://www.instagram.com/tasha.tachka/ ), 8o8 odnosno El Padre ( https://www.instagram.com/el.8o8/ ) i Neda Matić ( https://www.instagram.com/el.8o8/ ) i načine kojima su njihovi životi isprepletani. Tvorci ovih likova su zaposleni ljudi u Reflektor teatru, koji su gradili njihove profile, skupljali pratioce i sklapali reklamne saradnje tokom dužeg perioda. Na kraju će se izabrati pobednik, na osnovu glasova publike. Izlazak sa Dorćol Platz-a ne označava kraj predstave, jer se komunikacija nastavlja, pa se mogu izneti svi komentari, utisci i kritike za likove i sam koncept predstave.

Ideja ovog komada je da objasni fenomen influensera kao zanimanja savremenog doba, u sklopu toga da pokaže kroz kakve prepreke oni prolaze i sa kakvim situacijama se susreću svakodnevno.

Obrađuju se razni problemi, a jedan od najznačajnijih je uticaj društvenih mreža na mlade i posledice koje oni osećaju. Takođe, može se videti koliko negativnog efekata ostavljaju mediji na mlađu populaciju i na kakve se načine im transformišu i modifikuju živote. Neki od bitnih pitanja danas koja muče generaciju Z su pitanje postojanja privatnosti i slobode, a upravo ova predstava će sigurno podstaći na šire razmišljanje ne samo o tome, nego i o mnogim drugim poteškoćama i zamkama vremena u kojem živimo.





Autor: Sara Nikolić
Izvor: Reflektor teatar
Foto izvor: Google