18. Međunarodni salon stripa

, AKTUELNO

Salon stripa je redakcijski program Studentskog kulturnog centra (SKC), koji je za 17 godina svog postojanja postao festival sa ozbiljnom reputacijom. Ove godine, najavljena je rekapitulacija svih postignuća od osnivanja do poslednjeg konkursa. Od 2003. godine do danas poslato je oko 2500 radova. Trećinu autora predstavljaju deca do 15 godina, što ukazuje na veliki talenat i potencijal nadolazećih generacija.

Festival će trajati duže nego prethodnih godina, od 16. septembra do 9. oktobra u SKC-u, radi izbegavanja gužve, u skladu sa epidemiološkim merama. Zbog situacije sa koronavirusom, ni takmičarskog, ni revijalnog dela neće biti, ali to neće sprečiti publiku da uživa u pripremljenom programu.

Ova manifestacija je sa pravom nazvana međunarodnom, jer se na konkurs prosečno godišnje prijavi oko 600 autora iz 60 zemalja širom sveta.

Ovogodišnji program je podeljen na tri segmenta:

  1.  Grand prix salona 2003 – 2019. tj. izložba pobedničkih radova sa dosadašnjih konkursa.
  2.  Laureati salona 2003 – 2019, gde će biti obnovljeno stvaralaštvo domaćeg stripa, a posetioci će moći da se prisete svih dobitnika Salonovog priznanja za doprinos srpskom stripu.
  3. Ovde na ovom mestu  je izložbena postavka dokumentarnog tipa, u kojoj će biti prikazan izbor materijala najznačajnijih gostiju.

Program se organizuje uživo, tako da komunikacija sa publikom ni ove godine neće nedostajati.

Od 20. do 24. septembra u Velikoj sali SKC-a od 18:00 do 20:00 planirane su prezentacije najznačajnijih novosti u svetu strip izdavaštva kod nas. Prediveđeno je još dosta dodatnih aktivnosti: upoznavanje sa gostima Salona stripa, panel-diskusije, promocije albuma i knjiga, predavanja, potpisivanje strip albuma.

Sam program je interaktivan i dostupan kako početnicima u vidu crtačkih radionica za mlade, tako i profesionalcima, koje su već angažovala izdavačke kuće.

Pored svega toga biće organizovana i berza stripa, kao i veliki broj izložbi iz domena ilustracije, animacije i filma.

Autor: Sara Nikolić

Izvor: https://www.instagram.com/p/CTAKwghqD_e/

Foto izvor: google.com