Vatreni vodopad – san ili java?

, AKTUELNO

Svake godine, otprilike u drugoj polovini februara, u nacionalnom parku Josemiti (SAD), dešava se specifičan fenomen koji izgleda kao da se talas lave ili vatre spušta niz padinu. Radi se o prirodnom fenomenu, koji se naziva Horstejl.

Nekoliko nedelja u februaru, u ovom nacionalnom parku u Kaliforniji, dešava se ovaj fenomen koji privlači pažnju sve većeg broja ljudi. Naime, reč je o tome da ovaj vodopad teče u februaru, a kada su vremenske prilike odgovarajuće, sunce pada pod određenim uglom, tako da osvetljava ovaj vodopad koji tada izgleda kao da je to tekuća lava ili vatra.

Vodopad prikuplja vodu iz kiše ili otopljenog snega, koja se zatim, kroz nekoliko spustova, spušta oko 620–630 metara, koliko je i njegova visina. Stena sa koje se ovaj vodopad spušta naziva se El Kapitan ili El Kap.

Ovaj neverovatan doživljaj traje svega desetak minuta.

Pročitaj i: INTERVJU HARIJA I MEGAN Činjenice koje moraš da znaš

Ovakav fenomen je svojevrsna senzacija i jedina takva prirodna atrakcija koja se može videti. Takođe, zbog specifičnih prirodnih uslova u kojima se dešava, ima još veću vrednost, zato što se ne može stalno gledati i nije svake godine isti prikaz. Zbog toga ovaj događaj redovno privlači na hiljade ljudi, koji odlaze u nacionalni park Josemiti kako bi mogli da prisustvuju i ovekoveče ovaj fenomen.

Skoro je nezamislivo doći negde i videti naizgled običan vodopad, koji potom dobija oblik tekuće lave koja se spušta niz ogromnu stenu, sve to posmatrati sa nekoliko stotina metara udaljenosti, da bi onda, nakon što se prirodni uslovi, poput ugla sunca koje tako obasjava ovaj vodopad, taj izgled samo nestao i vratio se na izgled običnog vodopada.

Ove godine su, zbog pandemije i popularnosti ovog fenomena, uvedene restrikcije, koje su bile na snazi tokom trajanja ovog fenomena. To se odnosilo na period od 12. do 28. februara, od podneva do sedam sati uveče.

Ovogodišnje restrikcije su, prema navodima nacionalnog parka Josemiti, pored pandemije uvedene i zbog nemara posetilaca. Navode primer da se 22. februara 2019. godine, dve hiljade ljudi skupilo da prisustvuje vatrenom vodopadu, ali su se ponašali neprihvatljivo: parkirali su kola bilo gde, ulazili su u rečni tok, gazili travu, ostavljali otpatke, što je povećalo eroziju i uništavanje vegetacije. To je još jedan razlog zašto je ove godine više kontrolisana poseta ovog fenomena lave koja teče niz planinu.

Pripremio: Marko Jovanović

Izvori:

https://en.wikipedia.org/wiki/Horsetail_Fall_(Yosemite)

https://direktno.rs/lifestyle/putovanja/341300/vatreni-vodopad-kalifornija-video.html

Foto-izvori: