Crtani filmovi: Fantazija ili realnost?

, KULTURA

U poslednje vreme svedoci smo sve češće cenzure crtanih filmova. Pojava cenzure navodi nas da se zapitamo da li su crtani filmovi fantazija ili realnost u kojoj živimo. Da li je crtani film samo zabavan, bezazlen i magičan sadržaj namenjen deci, ili pak sadrži skrivenu nameru? Koji su to crtani filmovi vašeg detinjstva sada zabranjeni?  U nastavku ćemo vam otkriti odgovore na sva ova pitanja. 

Prvi dugometražni crtani film bio je „Snežana i sedam patuljaka“ (Snow White and the Seven Dwarfs) u produkciji najpoznatije produkcijske kuće crtanih filmova, „Volta Diznija“ (Walt Disney). Film je nastao 1937. godine kao ekranizacija istoimene bajke braće Grim. Od tada kultovi kraljevstva, lepote i borbe dobra i zla postaju kalup za stvaranje crtanih filmova.

Međutim, sadržaj savremenih animiranih filmova znatno se razlikuje od onog iz tradicionalnih crtaća. Kako crtaći idu u korak sa razvojem sveta, tako na filmu više ne gledamo svet prinčeva i princeza. Ukoliko se princeze i pojave, primetićete da su u velikoj meri slobodnije nego što su bile ranije. Čini se da je feminizam koji je umnogome poboljšao položaj žena u društvu i promenio njihov duh uticao na to da princeze napuste konzervativne okvire i da postanu slobodne i nezavisne.
Sada nam se u filmovima prikazuje svet video igrica i interneta koji je kako ga opisuje jedan od likova u filmu „Ralf rastura internet“ (Ralph breaks the Internet) „Nov, drugačiji i stoga ga se treba plašiti“. Priznaćete da ova izjava nije daleko od istine. Internet je veliki i nedovoljno istražen. Da li ste znali da je javnosti dostupno tek 0.004% interneta, dok 99.996% čine deep i dark web? Osim interneta, ovaj film nam predstavlja sistem lajkova i trendinga, kontrole i zavisnosti. Nije li to sistem u kojem živimo? 

Diznijeve princeze u filmu “Ralf rastura internet” (2018.)

Ipak, ono što trenutno izaziva veliku pometnju u javnosti jesu nedavni potezi produkcija „Dizni+“ (Disney+) i „Vorner Bros“ (Warner Bros). Ove produkcijske kuće teže da implementiraju elemente prihvaćenosti i različitosti zarad osećaja ravnopravnosti i „političke korektnosti“.

Različitost je budućnost

Reč je o tome da je „Dizni+“ povukao neke od filmova koji su godinama unazad obeležavali detinjstva mališana širom sveta. U ove filmove spadaju „Petar Pan“, „Dambo“, „Knjiga o Džungli“, „Maza i Lunja“, „Mačke iz visokog društva“ i „Švajcarska porodica Robinson“, koji se neće naći na dečijem nalogu „Dizni+“  kanala. Smatra se da ovi fimovi prikazuju rasizam i stereotipizaciju istočnoazijskih naroda i starosedeoca.


„Dizni+“ se oglasio povodom uklanjanja navedenih naslova i objasnio da želi da se ogradi od prošlosti i podrži budućnost u kojoj se poštuju različitosti: „Ne možemo promeniti prošlost, ali možemo je prepoznati, učiti iz nje i zajedno krenuti napred da bismo stvorili sutra o kojem danas možemo samo sanjati“, stoji na stranici Stories Matter, kampanje „Dizni+“ produkcije.

Stereotipizacija starosedeoca u filmu “Petar Pan” (1953.)

Pepe le Pew: Zavodnik ili napasnik?

Sećate li se Pepe le Tvora, ljubavnog gurua iz serijala crtanih filmova „Looney Tunes“? Iako su nas u detinjstvu njegove ljubavne avanture zasmejavale, produkcija „Vorner Bros“ odlučila je da se Pepe neće pojaviti u nastavku filma „Space Jam“ čija se premijera očekuje 16. jula 2021. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Smatra se da Pepeovo ponašanje nije prihvatljivo i da je ovaj šarmantni tvor zapravo napasnik i silovatelj. Reč je o liku koji se prvi put pojavio davne 1945. Nije li to dokaz da crtani filmovi nisu fantazija, već realnost, i da ta realnost može da menja fantaziju? Ostaje nam da saznamo da li će i kako ove promene bitno izmeniti detinjstvo novih generacija.



Ako ćete išta upamtiti iz ovog članka, neka to bude sledeće:

Važno je da znate da je crtani film idealna alatka za izražavanje ideja. Nijedan drugi medij ne može istovremeno da nasmeje, zastraši, proda proizvod, ili usadi ideju kao što to može crtani film, jer on je ipak bezazlen, namenjen je deci. Iako roditelji neretko gledaju crtane filmove sa svojom decom, ipak su deca i tinejdžeri u najvećoj meri „meta“, to jest ciljna grupa producenata crtanih filmova, a opšte je poznato da deca, još neiskusna ili pod uticajem puberteta, lako mogu postati žrtve ideja koje se sugerišu putem crtaća.




Pročitajte i: Kako je nastala zavodljiva crtana junakinja Beti Bup


Pripremila: Katarina Mitrović
Izvor: thewaltddisneycompany.com
Foto izvori: cinemablend.com, mccourier.com, businessinsider.com, fortressofsolitude.co.za