Tamara Bakaj – Nastojim da svojim kreacijama omogućim ljudima da se osećaju neustrašivo

, KARIJERA

“Kada se osećamo dobro u onome što nosimo – to je znak dobrog stila.” Ovim citatom se najbolje može opisati kreativna vizija koja stoji iza naše sagovornice, mlade srpske dizajnerke Tamare Bakaj. Ono što čini njene kreacije posebnim je upravo spoj savremenog i futurističkog, elegancije i eklekticizma, i sve to kroz prizmu ženstvenosti. Naš magazin je uvek tu da pruži punu podršku i bude vetar u leđa onima koji svoju karijeru tek počinju. U nastavku intervjua saznaćete kako se naša talentovana Novosađanka zaljubila u modu, kao i kakvu poruku ima za sve one koji žele da se bave modom u našoj zemlji.

Do Androids Dream Of Electric Sheep? kolekcija

YN: Tamara, kaži nam u kom trenutku si tačno počela da se interesuješ za modu? Da li je period tvog detinjstva i odrastanja utemeljio tvoju ljubav prema umetnosti i dizajnu?

Tamara: Moje interesovanje za modu i dizajn definitivno je proisteklo iz mog detinjstva. Kao devojčica obožavala sam da se igram sa lutkama i znala sam da provodim sate smišljajući njihove odevne kombinacije. Zatim je to prešlo na želju da im sama pravim odeću i tako je sve krenulo. Izmolila sam od mame da mi kupi materijale, konac i iglu i krenula da seckam i spajam njihove outfite. Iako nisam znala šta radim, moram da priznam da mi je upravo to bio hobi tokom detinjstva i sigurno nešto što je kasnije probudilo moju želju da jednog dana izaberem modni dizajn kao svoju profesiju.



YN: Diplomirala si na prestižnom italijanskom univerzitetu, Istituto Marangoni Fashion Design & Accessories u Milanu. Kako su protekle tvoje studije? Da li postoji nešto specifično što si naučila studirajući, a koje planiraš da implementiraš u svojoj budućoj karijeri?

Tamara: To je zasigurno bilo iskustvo koje ću zauvek pamtiti. Tri godine provedene u Italiji naučile su me mnoštvo stvari. Imala sam priliku da upoznam ljude iz industrije i da iz prve ruke vidim kako svet mode zapravo funkcioniše. Kada se bavite kreativnim radom mnogo su bitni disciplina i posvećenost. Ne postoji nikakva prečica do dobrog završnog projekta, već sami morate da učite na sopstvenim greškama. Sam proces kreiranja iziskuje mnogo napora, a još više vremena i rada da se dođe do veština koje su vam za to potrebne. To smatram iskustvom koje ne može da se nauči ni u jednoj školi, već sopstvenom znatiželjom i posvećenošću.


Do Androids Dream Of Electric Sheep? kolekcija


YN: Kakvom vizijom se vodiš kada osmišljavaš svoje kreacije? Koja je to umetnička zvezda vodilja koja te inspiriše u procesu rada na dizajniranju kolekcije?

Tamara: Ne postoji jedna univerzalna vizija. Moja inspiracija uvek potiče od mene same i od stvari kojima sam fascinirana u datom trenutku. To, u mom slučaju, može biti bilo šta. Svakoj novoj kolekciji prilazim na drugačiji način, sa jedinstvenom pričom i inspiracijama. Njih pronalazim svuda; ljudi kojima sam okružena, filmovi, muzika, video igrice, uspomene, istorijski periodi ili različite kulture. U kreativnom svetu, nista nije isključeno.

 

YN: Skrenućemo na kratko pažnju našim čitaocima na “2AM Culture” kolekciju? Kaži nam nešto više o tome kako je ona nastala.

Tamara: “2AM Culture” kolekcija je stilski dosta drugačija od mog uobičajenog pravca. Inspirisana je sedamdesetim godinama i početkom Punk-a sa elementima gotike. Mnogo sam uživala kreirajući ovu kolekciju iz razloga što su mi sedamdesete godine omiljeni period iz dvadesetog veka, koji, nažalost, nisam imala priliku da iskusim. Kroz ovu kolekciju sam svakako uspela sebi da dočaram taj period. Definišu je upotreba tamnih boja sa dosta nitni, lanaca i kože, koja je kao materijal uvek zastupljena u mom radu. 


Do Androids Dream Of Electric Sheep? kolekcija


YN: Tvoja nova kolekcija “Do Androids Dream Of Electric Sheep?” je svakako tvoj najzahtevniji modni poduhvat do sada. Predstavljena je futuristički i eklektično, inovativno u svakom pogledu. Šta se krije kao njena inspiracija i na koje načine planiraš da je predstaviš ljubiteljima mode?

Tamara: “Do Androids Dream Of Electric Sheep?” je zasigurno projekat kojim sam nahranila dušu. Kolekcija je inspirisana japanskim crtanim filmovima, mangama i video igricama u kojima sam uživala kao mala. Prošlost, sadašnjost i budućnost stapaju se u vedre kreacije koje oslikavaju život koji se događa između online i offline sveta. Kolekcija odiše retro futurizmom, jer su siluete koje asociraju na četrdesete predstavljene na totalno nov i futurističan način. Pored toga, kroz kolekciju se proteze uticaj Cyberpunk-a i kultnih filmova kao sto su Blade Runner i The Fifth Element. Fokusirala sam se na upotrebu najkvalitetnijih materijala kao što su koža i svila, i time nastojala da spojim tradicionalan način izrade sa futurističkim izgledom. Cilj mi je da prezentujem liniju namenjenu jakim i neustrašivim ženama, koje i pored toga žele da ostanu ženstvene i koje se ne pokoravaju nikakvim društvenim normama. 





YN: Šta bi poručila mladim umetničkim talentima, budućim modnim dizajnerima u Srbiji? Koji bi im savet dala s obzirom da si i sama na početku karijere?

Tamara: Nemojte da se plašite neuspeha! Ako imate san da se bavite ovim poslom, nipošto nemojte dozvoliti da vas sputava strah. Istina je, potrebno je mnogo rada, truda i discipline, ali čvrsto verujem da se svaki napor ka ličnom usavršavanju isplati. 



YN: Za kraj ćemo ti čestitati na tvom prvom zvaničnom intervjuu na srpskom jeziku kao odskočnoj daski za nastavak karijere. Stoga, kaži nam, kakvi su tvoji planovi za 2021? Da li postoji određeni san koji želiš da ostvariš u budućnosti?

Tamara: Planovi za budućnost su mi razvijanje brenda u Srbiji, a zatim i prelazak na inostrano tržište. Što se tiče ličnih želja na ovom polju, to bi zasigurno bilo kreiranje ne samo odeće za zene, već i cipela, kao i linije za muškarce. Nastojim da svojim kreacijama omogućim ljudima koji ih nose da se osecaju neustrašivo i spremno za budućnost. 


Do Androids Dream Of Electric Sheep? kolekcija

Tamaru Bakaj možete zapratiti na njenoj Instragram stranici instagram.com/tamarabakay na kojoj se nalaze sve kreacije i kolekcije.

Fotograf: Goran V. Popovski 
Šminka: Milan Bauranov 
Modeli: Tijana Bakaj za J’s management i Miroslava Blagojević

Pripremila i razgovarala: Aleksandra Petković