Ove predstave su najizvođenije u Srbiji

, KULTURA

Istorija modernog srpskog pozorišta datira još od devetnaestog veka, a za sve vreme koliko su se pozorišta gradila, neka i obnavljala, ono što ostaje su kultne predstave. Dugovečnost jednog takvog umetničkog dela meri se interesovanjem publike i pozitivnim kritikama, pohvalama i komentarima. Brojne predstave su ostavile trag u kulturi i domaćem teatru, a mi ćemo vam u ostatku teksta navesti one koje su ostale najdugovečnije. 

Buba u uhu“ – Jugoslovensko dramsko pozorište/KPGT

Foto izvor: headliner.rs

Predstava „Buba u uhu“, rađena i adaptirana po komadu autora Žorža Fejdoa, premijerno je izvedena 7. juna 1971. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kao diplomska predstava tada mladog reditelja Ljubiše Ristića. Uz čuvenog Nikolu Simića i druge tada mlade, a kasnije čuvene i popularne glumce, predstava je više od 40 godina bila igrana na velikoj sceni JDP-a. Karte za ovu predstavu su uvek bile rasprodate. U međuvremenu je stekla kultni status, ušla u anale domaćeg i svetskog teatra, a kroz nju su u raznim fazama prošla naša najveća glumačka imena. Uz Nikolu Simića, Branka Petrić, Rada Đuričin i Vlasta Velisavljević bili su stalni deo ansambla, a nakon Nikoline smrti, ovo troje glumaca su kao specijalni gosti poslednji put odigrali ovu predstavu sredinom 2018. u pozorištu KPGT čiji je upravnik upravo Ljubiša Ristić. Predstava je do sada izvođena više od čak 1700 puta.

Ljubavno pismo“ – Atelje 212

Foto izvor: tiketklub.com

„Ljubavno pismo“ je jedna od najdugovečnijih predstava ikada odigranih u Ateljeu 212, i kao takva je postala omiljena među Beograđanima. Premijerno je izvedena 25. marta 1994. U pitanju je komedija o mentalitetu, porodici, komšijskim odnosima i svim onim običnim stvarima koje čine naš život. Prošle godine proslavila je 25 godina od prvog igranja. Do sada je ovu predstavu pogledalo preko 150.000 gledalaca i izvođena je više od 300 puta.
U komadu Zlatana Fazlagića i Zorana Bačića, a u režiji Branka Kičića glavne uloge tumače Miki Krstović, Tanja Bošković, Dubravka Mijatović, Branislav Zeremski, Gorica Popović, Gordan Kičić, Dragana Đukić i Nenad Ćirić.

„Živeo život Tola Manojlović“ – Atelje 212

Foto izvor: arhiva.atelje212.rs

„Živeo život Tola Manojlović“ je monodrama srpskog književnika Mome Dimića, a zasniva se na njegovom istoimenom romanu. Premijerno je prikazana u režiji Petra Teslića 28. januara 1967. u beogradskom Ateljeu 212. U glavnoj ulozi kamenoresca iz Kosmajskog sela Nemenikuće koji se trudi da ostane optimista uprkos teškom životu, našao se Petar Kralj, a predstavu je igrao sve do smrti 2011. godine. Ovaj komad je pogledalo više od 250 000 ljudi, što se smatra zvaničnim rekordom. 1973. godine snimljena je i televizijska adaptacija ove predstave.

„Kir Janja“ – Narodno pozorište u Beogradu

Foto izvor: narodnopozoriste.rs

„Kir Janja“ je pozorišna predstava u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Egona Savina, po istoimenoj komediji pisca Jovana Sterije Popovića iz 1837. Premijerno je izvedena 25. decembra 1992. Predstava je odigrana u većini gradova Srbije i nekoliko puta u inostranstvu: u Beču 1998, Banjoj Luci, Kumanovu i Skoplju 2002. Čikagu 2006. i ponovo u Beču 15. decembra 2013.
Proglašena je za najznačajnije ostvarenje u kulturi za 1992. i osvojila tri nagrade Sterijinog pozorja. Glavnu ulogu tumačio je velikan srpskog glumišta Predrag Ejdus, a pored njega u glumačkoj postavi našli su se i Nada Blam, Andreja Maričić, Zlatija Ivanović, Predrag Miletić, Boško Puletić i Milan Šavija, a za 25 godina i više od 250 izvođenja ovu predstavu je pogledalo više od 85 000 ljudi.

„Ćelava pevačica“ – Šabačko pozorište

Foto izvor: sabackopozoriste.rs

Pozorišni komad Ežena Joneska „Ćelava pevačica“ na sceni Šabačkog pozorišta izvodi se već više od 25 godina. Komad francuskog nobelovca koji je započeo novu epohu posleratne dramaturgije, tzv. teatar apsurda, na scenu Šabačkog pozorišta predstavljen je 10. marta 1994. godine.
Od trenutka kada je premijerno izvedena, „Ćelava pevačica“ Šabačkog pozorišta uvrštena je u pet najboljih predstava u tadašnjoj Jugoslaviji. U prvoj postavi komada bili su Ivan i Aneta Tomašević, Ljubiša Barović, Jelica Vojinović, Aleksandra Gavanski i Andrej Ivanović
Predstava je osvojila mnoge nagrade, te je bila vrlo zapažena na Svetskom festivalu Joneska, gde je u konkurenciji predstava iz celog sveta odnela značajne nagrade: za predstavu u celini, režiju i glumu. Ivan Tomašević je nagrađen za ulogu gospodina Martina.

U martu prošle godine je na svoj rođendanski jubilej odigrana u originalnoj postavi, kako za stalnu publiku, tako i za nova, mlada lica koja nisu ni bila rođena u vreme kada se predstava i igrala. 
Glumica Aneta Tomašević je za ulogu gospođe Martin, koja joj je i obeležila karijeru, dobila  gran-pri Festivala „Joakim Vujić“. Na istom festivalu za ulogu vatrogasnog kapetana nagradu je dobio Ljubiša Barović, a za pomenutu ulogu Barović je osvojio i nagradu na Festivalu „Ljubiša Jovanović“.


Pročitajte i : Kratka istorija pozorišta – Boljšoj teatar


Pripremila: Aleksandra Petković
Izvori: blic.rs, novosti.rs, sr.wikipedia.org
Izvor naslovne fotografije: en-rs.wyser-search.com