Rođendan Instagrama

, IT

Pre nekoliko dana, tačnije, 6. oktobra, jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice obeležila je deceniju svog postojanja. Već smo vam dali naznake o kojoj aplikaciji se radi. Da, u pitanju je omiljena aplikacija mladih, Instagram.

Pitamo se svi kako je ova planterano popularna društvena mreža nastala. Naime, Kevin Sistrom i Majk Kriger su zaslužni za njen nastanak i razvoj. Tokom studija na Stanfordu, iz ljubavi prema fotografiji, odlučili su da lansiraju Instagram i ispostavilo se da su krenuli pravim putem. Prva fotografija koja je ugledala svetlost dana, tj. ispunila news feed, jeste fotografija Kevinovog zlatnog retrivera i stopala njegove devojke. Ostatak je istorija.

S obzirom na to da je Instagram počeo da se razvija neviđenom brzinom, kompanija Fejsbuk je uvidela njen značaj i popularnost i 2012. odlučila da kupi ovu društvenu mrežu i nastavi da radi na njenom razvoju. Tek tada Instagram kreće da ide uzlaznom putanjom. Da ne pričamo koliko je Instagramu skočila popularnost nakon ekspanzije fotografija uslikanih prednjom kamerom, tj. govorimo o svima poznatim selfijima.

Od samog nastanka, Instagram je mnogo uznapredovao i uveo mnoštvo novih opcija. Jedna od značajnijih promena bila je pojava Insta storija, koji ljudima pružaju mogućnost da objavljuju fotke ili video-snimke koji se brišu nakon 24 časa. Ideja za ovu novinu došla je od rivalske aplikacije, Snepčeta.

Popularnost Instagrama doprinela je rađanju zanimanja novog doba. Radi se o instagramerima. Reč je o ljudima koji koriste Instagram u svrhu promocije, što sebe, što određenih proizvoda koji dobro plaćaju njihovo reklamiranje. Instagram je društvena mreža koja uglavnom privlači mlađu populaciju, ali sve češće se i starija generacija odlučuje da se oproba u fotkanju.

Značaj posedovanja ove društvene mreže uvidele su i poznate ličnosti, a jedan od njih je i Kristijano Ronaldo koji važi za nezvaničnog kralja Instagrama sa svojih 238 milion pratilaca. Odmah iza njega su i Arijana Grande, Dvejn Džonson, Kajli Džener, Selena Gomez i mnogi drugi.

Povodom obeležavanja desetogodišnjice postojanja, Instagram nam je pripremio nove funkcije koje će, sigurno smo, obradovati sve ljubitelje ove aplikacije. Jedna od novosti jeste privatna “Mapa priča” koja nudi retrospektivu Insta storija koje ste delili u poslednje tri godine.

Ako ste ipak među onima koji nemaju Instagram, naš savet je da ga instalirate i vidite kako najpopularnija društvena mreža današnjice funkcioniše, možda vam se i dopadne!

Pročitajte i: Facebook započinje spajanje Instagram DM-a i Messenger-a

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: rts.rs, techcrunch.com