Kultni film Čarobnjak iz Oza krije zanimljivosti

, KULTURA

Godine 1939. premijerno je prikazan jedan od najpoznatijih i najuticajnijh filmova svih vremena “Čarobnjak iz Oza” – kome su glumica Džudi Garland, pesma “Iznad duge”, likovi Strašilo, Limenka i Plašljivi Lav, kao i rečenica “Toto, više nismo u Kanzasu” dali trajno mesto u istoriji popularne kulture 20. vijeka.

Naime, “Čarobnjak iz Oza”, zasnovan na istoimenom romanu Frenka Bauma, osvojio je dva Oskara (bio je nominovan za šest), a prošle godine je proglašen i za najuticajniji i najgledaniji film na svetu.

Ovo su samo neke zanimljivosti koje možda niste znali o kultnom filmu:

PESMA “IZNAD DUGE” NIJE TREBALO DA SE NAĐE U FILMU

Kada je kompozitor Harlod Arlen predstavio čuvenu pesmu “Iznad duge”, producenti su smatrali da je numera previše “simfonična” i da neće moći lako da se izvede. Osim toga, i reditelj Viktor Fleming je želio da je izbaci smatrajući da je i suviše dugačka i komplikovana. Ipak, pesma je ušla u završnu verziju filma, ali nevolje nisu tu prestale. Kritika je pesmu ocenila kao dugu i nepotrebnu, međutim numera “Iza duge” je dobila Oskara za najbolju orginalnu pesmu.

ZELENA FARBA KOJA JE KORIŠĆENA ZA KOSTIM MARGARET HAMILTON JE BILA TOLIKO OTROVNA DA JE NAKON ZAVRŠETKA FILMA GLUMICA MORALA NA STRIKTNU DIJETU

Džek Jang, jedan od šminkera koji su radili na filmu, otkrio je da je zelena farba, korišćena da prekrije telo i lice glumice Margaret Hefild Hamilton, bila vrlo toksična jer je u sebi sadržala bakar. “Svake večeri kada smo joj skidali kostim, lice je moralo besprekorno da se očisti.

Očigledno, boja je ostala na njenom licu još neko vreme nakon završetka snimanja, pa je glumica morala da bude na posebnom režimu ishrane.

Foto izvor: m.cdm.me

REDITELJ VIKTOR FLEMING OŠAMARIO JE DŽUDI GARLAN JER NIJE MOGLA DA PRESTANE DA SE KIKOĆE

U knjizi “Viktor Fleming: Američki majstor filma”, filmski kritičar Majkl Sragov opisao je ovaj incident.

“Kada Džudi Garland nije mogla da prestane da se smeje na setu, Fleming ju je izveo napolje i rekao: “Draga, ovo je ozbiljno”, i ošamario je, a potom je dodao: “Sada se vrati da uradiš posao”.

Navodno, Fleming se osjećao loše što je ošamario glumicu, pa je tražio da neko drugi ošamari njega. Garland je ovo čula i rekla: “Ja to neću uraditi, ali ću ti poljubiti nos”.

KOSTIM PLAŠLJIVOG LAVA BIO JE NAPRAVLJEN OD PRAVOG LAVLJEG KRZNA

U nastojanju da Čarobnjak iz Oza izgleda što autentičnije, kostim Plašljivog lava, koji je nosio Ber Lar, napravljen je od pravog lavljeg krzna. Postojalo je nekoliko primeraka kostima, što znači da je više lavova ostalo bez života zbog medijske kompanije Metro Goldvin Majer.

Kostim je bio izgubljen sve do 1970. godine kada je pronašao diler droge i kasnije na aukciji u Njujorku prodao za 3 miliona dolara.

TOKOM SNIMANJA DOGODILO SE I NEKOLIKO (OZBILJNIH) POVREDA

Margaret Hamilton, koja je igrala lik Zle vještice sa Zapada, zadobila je opekotine lica i ruku.

Rej Balger, glumac koji je igrao lik Strašila, dobio je trajna udubljenja na licu od gumene maske koju su mu svako jutro lepili na lice.

Badi Ibzen, glumac koji je prvobitno izabran da igra lik Limenog, odustao je od uloge zbog kostima koji je sadržao aluminijumsku prašinu, a koja mu je izazvala komplikacije na plućima.

Pročitajte i: Korice knjige iz 19. veka od prave ljudske kože

Izvor: m.cdm.me

Foto izvor: dailyfeed.co.uk