Čudo od deteta: Imao je kapacitet da nadmaši Teslu i Ajnštajna

, KULTURA
Foto izvor: noizz.rs

Vilijam Džejms Sidis je čovek kojeg istorija prepoznaje kao najpametnijeg. U odnosu na to koliko je bio inteligentan, malo je poznat. Zato sada saznajemo više o njemu. Ukrajinskog je porekla, a bio je Amerikanac, rođen 1898. godine. Još kao dete je pokazivao sjajne matematičke i jezičke sposobnosti. To da je najpametniji, najsavršeniji mozak ljudske vrste do sada, u javnost dolazi nakon njegove smrti. Na osnovu psihološkog testa iz 1933. godine, procena njegovog koeficijenta je 250-300.  Znamo da je kod većine ljudi raspon od 90 do 110, tako da je jasno da je Vilijam bio fenomen, što i sada jeste. Neki sumnjaju u ove brojke zbog gubitka svakog materijalnog traga koji bi ih potvrdio.

Magija učenja jezika

Nije bio izrod u svojoj porodici, s obzirom na to da su njegovi roditelji bili veoma obrazovani i akademski, uspešni ljudi. Od oca Borisa, koji je važio za vrsnog poliglotu, je nasledio ljubav prema učenju stranih jezika. Sa samo 18 meseci je čitao New York Times, a sa 8 godina je govorio 8 jezika (latinski, turski, grčki, francuski, ruski, nemački, hebrejski i engleski). Nećete verovati, Vendergund je jezik koji je sam smislio i dao mu naziv.

Zvezda Harvarda

Iako je njegov otac želeo da ga upiše sa 9 godina, Vilijam je sa svojih 11 upisao Harvard, nakon nekoliko meseci je držao predavanja iz napredne matematike. Mimo čekanja od dve godine on je najmlađa osoba koja je upisala Harvard u istoriji. Zanimljiva sposobnost koja ga je navodno krasila bilo je navođenje tačnog dana koji je bio određenog datuma u istoriji. Uzgred, snalazio se odlično fascinantnom količinom istorijskih podataka. Čudo od deteta! Tako su govorili njegovi profesori.

Do šesnaeste godine, imao je i diplomu studija umetnosti.

Kako je rekao novinarima, želeo je da živi „savršenim životom“, a to je bio jedan usamljenički život zaštićen od ženidbe za koju je otvoreno govorio da se neće dogoditi.

Od zatvora do sanatorijuma

Da ne znači ravnu liniju svaki genijalac, dokazuje i to da je Vilijam bio uhapšen 1919. godine, kao učesnik u nasilnom protestu u Bostonu. Bio je osuđen na 18 meseci zatvora, ali su ga roditelji „izvukli“ iz istog i zatvorili u sanatorijum na dve godine.

Objavio je brojne radove iz oblasti kao što su antropologija, filolofija, sociologija, psihologija, termodinamika i mnoge druge. Kao odrastao, navodno je govorio čak više od 40 jezika! Međutim, nikada nije zabeležio bitan uspeh u životu.

Umro je mlad, kada je imao 46 godina, ne preživevši šlog.

Imresivna priča genija. Koliko godina imate? Čitate li New York Times?

Vilijam Džejms Sidis, sada znate i ko je.

Pročitajte i: Vladavine ovih pet ličnosti bile su najkraće u istoriji

Pripremila: Jelena Luković

Izvori: noizz.rs, blic.rs

Foto izvor: google.co.uk