Roboti za dostavu stižu uskoro

, IT

Sve je izvesnije da će budućnost isporuke paketa u velikoj meri izmeniti – dostavljaće ih roboti. Svet robota za dostavu je jedno od najbrže rastućih tržišta robotike, a ovi mehanički pripadnici će biti zaduženi za isporučivanje pošiljki od proizvodnih pogona do kućnog praga.

Ideja je sasvim jednostavna: kupac naruči predmet, taj predmet se učita u robota ili na njega, a zatim robot putuje do kupca kako bi ga isporučio. Nekoliko kompanija istražuje i usavršava pristupe kako bi ove robote usavršili do detalja.

Ovo su šest najuspešnijih i nemojte se čuditi ako ih uskoro vidite na trotoaru:

Starship Technologies

Sa svojim Star Trek zvučnim imenom, ne čudi što je Starship hrabro otišao tamo gde do sad nije otišla ni jedna druga kompanija iz oblasti robotike. Trenutno posluju u nekoliko gradova širom sveta, kao i u brojnim univerzitetskim kampusima, gde su roboti omiljena metoda dostave zalogaja kasno u noć. Roboti koji plove pločnikom već postaju redovan prizor na mnogim lokacijama, a Starship napreduje kako bi osigurao da zadržava prednost prvog pokretača.

Amazon Scout

Predstavljen u januaru 2019. godine Amazon robot potpuno je izmenio način i isporuku paketa kupcima Amazona u okrugu Snohomish (Vashington). Amazonova flota autonomnih izviđačkih robota od tada se proširila na područje Irvine (Kalifornija), Franklin, Tennessee i Atlantu. Kupci iz ovih oblasti ne moraju da se prijave za bilo koji poseban servis Amazon Robot. Umesto toga, oni jednostavno unesu svoju narudžbinu nakon čega će poslati robota koji će je isporučiti.

Iako Amazon nije prva kompanija koja je ušla na tržište isporuka robota, ima velike šanse da dominira nad njom. Isporučujući milijarde paketa godišnje, Amazon je dobro opremljen za iskorištavanje novih tehnologija isporuke na način na koji je malo drugih kompanija – ili će ikada biti.

Pročitajte i: Zanimanje novog doba – copywriter

Unsupervised A.I.

Aida su roboti kompanije Unsupervised A.I, koja izgledaju malo drugačije od modela sa kutijama na točkovima koji nude Starship i Amazon.

Veličine kao veliki pas, ovi roboti mogli bi da se spuste na ivičnjak pre nego što izvrše poslednji deo svog puta kako bi isporučili pakete do 30 kilograma. Za razliku od alternativnih rešenja za dostavu, ovi robo-kuriri mogli bi savladati prepreke i uspešno manevrisati izazovnim terenom, poput stepenica.

Međutim, predstavljanje ovih robota još je daleko iza nekih drugih kompanija na ovoj listi – iako se psi-roboti drugih kompanija danas koriste u zadacima kao što su inspekcija naftnih postrojenja u stvarnom svetu. Ipak je u pitanju jedinstveni pristup isporuci robota – kreaciji bez nadzora.

Robby Technologies

Robby Technologies je robot za dostavu koji se može pohvaliti dizajnom sa šest točkova i impresivno svestranom sposobnošću penjanja po ivičnjacima i brdovitim terenima kako bi vam doneo hranu. Kompaniju su osnovala dva tehnološkog instituta iz Masačusetskog tehnološkog instituta za računarski vid i robotiku, Dheera Venkatraman i Rui Li i rade od 2016. godine. Nisu napravili veliki odjek kao neke druge kompanije na ovom polju, ali već su sklopili ugovor sa PepsiCo.

Nuro

Većina robota na ovoj listi dizajnirana je za kupovinu robe koja staje u torbu. Ali šta ako želite veću porudžbinu?

Nuro-ovi roboti za dostavu većih dimenzija više liče na automobile koji voze samo sebe. Voze se ulicom, a ne trotoarom i mogu da nose više vrećica namirnica (ili drugih predmeta).

Nuro je pokrenuo uslugu isporuke bez posade u decembru 2018. Testirao je u Teksasu i Arizoni, a ranije ove godine dobio je dozvolu za širenje i u Kaliforniju.

Savioke

Mnogi roboti na ovoj listi koriste različite pristupe isporuci, ali svi imaju jedno zajedničko: oni su roboti koji se koriste napolju. Ali šta ako vam je potreban robot za isporuku u zatvorenom prostoru? Ovde dolazi robot Savioke Relai.

Namenjen je sektorima kao što je hotelijerstvo, gde se njegov robot za isporuku može koristiti za uslugu u sobi i slične stvari. Ako gost hotela poželi četkicu za zube ili peškir, zaposleni na recepciji može postaviti stvari u zatvoreni pretinac robota, reći mu gde treba da ide, a zatim mu dozvoliti da isporuči traženo.

Ovaj visoki robot koristi Wi-Fi zajedno sa ugrađenim senzorima i kamerama za navigaciju hodnicima i uglovima. Može čak i da pozove liftove. Kada stigne, gost u sobi dobija obaveštenje i preuzima predmet koji je tražio. Saviokeovi relejni roboti se već koriste u više hotela.

Pročitajte i: 7 neobičnih aplikacija koje vam zapravo mogu pomoći

Pripremila: Tamara Vejin

Izvori: www.digitaltrends.com, skillgreed.com, blog.aboutamazon.com, hax.co, robby.io, www.insurancejournal.com, www.hospitalitynet.org