Ukraden rimski spomenik iz Vinče, pronađen posle pet dana

, KULTURA

Policija je pronašla rimski nadgrobni spomenik star 19 vekova i težak pola tone koji se nalazio u Vinči, koji je ukraden samo 24 sata nakon što je otkriven, i to u šumarku pokraj puta, na teritoriji opštine Grocka.

Podsetimo, spomenik je ukraden u subotu, pre nego što su arheolozi stigli da obave sve potrebne analize.

Da li je čovek kome je spomenik posvećen bio pripadnik visokog staleža, vojskovođa, a možda i sam rimski car, arheolozi nisu stigli da utvrde. Sačuvano stopalo i latinski natpis u 15 redova nastali su pre čak 19 vekova, zbog čega je vrednost ovog spomenika neprocenjiva.

Arheološko nalazište Vinča, foto izvor: panacomp.net

Nju naglašava i činjenica da je spomenik pronađen na svom originalnom mestu, na prostoru antičkog Singidunuma. To ga čini izuzetnim istorijskim i kulturološkim dokumetnom, koji svedoči o tome koliko dugo Beograd postoji i koliko je to nekada bio važan vojnički centar.

“Krađa rimskog spomenika koja je usledila samo dan nakon slučajnog otkrića uz put kod Deponije Vinča, uzbunila je stručnu i širu javnost. Činjenicom da se krađa dogodila neposredno posle uvida i dokumentovanja stručnjaka iz Narodnog muzeja, a uoči realizacije preuzimanja i transporta sa mesta nalaza, svedoci smo delovanja, na žalost dobro organizovanih kriminalnih aktivnosti usmerenih na krađu arheoloških nalaza.” – rekli su iz Narodnog muzeja Srbije.

Oni su naglasili da je u pitanju vrlo dobro organizovan kriminal.

Ovim želimo da ukažemo na rasporostranjenost kriminala slične vrste, uzrokovanog divljim kopanjem i ilegalnim izvozom arheološkog materijala. Značajno je podsetiti da artefakti pronađeni u zemlji ili vodi na teritoriji Srbije pripadaju Republici Srbiji.

“Naša zemlja je bogata tragovima brojnih kultura koje su vekovima i milenijumima naseljavale ovaj prostor. Upravo na osnovu njih stičemo saznanja o životu i prošlosti na našim prostorima i u tome je njihov najveći značaj.” – dodali su oni.

Najveći broj antičkih spomenika su u naše muzeje dospeli kao slučajni pronalasci građana. Decenijama su stanovnici Srbije predavali ustanovama kulture slučajne iskopine i tako postajali i sami čuvari nacionalne istorije. Međutim, to se nažaslost sve ređe dešava i nalazi sve češće ilegalnim putevima odlaze u inostrane kolekcije i muzeje.

Podsetimo, budući da su ovi arheološki predmeti pronađeni na teritoriji Republike Srbije, oni joj po zakonu pripadaju, te je svaka preprodaja krivično delo. U slučaju ovog rimskog spomenika, njegov nestanak se kvalifikuje kao teška krađa.


Pročitajte i: Simbol Beograda ponovo na starom mestu


Izvor: telegraf.rs
Foto izvor: narodnimuzej.rs