Kome je bolje – singl ili zauzetim osobama?

, LIFESTYLE

Da li ste se zapitali šta znači biti singl osoba? Mnogi singl žele da to više ne budu. Istovremeno, osobe u ozbiljnim vezama prečesto ponavljaju kako su najbolje živele dok su bile singl. Ko je zaista u pravu?

Singl osobom se smatra osoba koja nije u braku, niti u ozbiljnoj, posvećenoj vezi. Za njih možemo reći i da su vukovi samotnjaci, mogu pokušavati i da sebi pronađu srodnu dušu ili se odlučiti da budu sami po sopstvenom izboru, ma kakav razlog za to bio. Mnogi zbog toga doživljavaju od strane drugih komentare kako su neuspešni, nesposobni, neadekvatni kako bi našli stalnog partnera. Sve je veći broj mladih koji se svim silama trude da nađu partnera ili partnerku, kako ne bi bili etiketirani kao „večite neženje“ i „usedelice“. U toj poteri, izgube svaku moguću granicu za zdrav i kvalitetan partnerski odnos. Na taj način  se šalje poruka da je značajniji „miran“ život tj. kako nas drugi vide i ponašaju prema nama, nego kako se mi osećamo. Da li je tako ispravno?

Osobe koje su same mogu biti takve iz više razloga: načini shvatanja institucije braka, prethodna iskustva u partnerskim odnosima, primarnoj porodici, finansijski momenat, psihofizičko zdravlje, napuštanje od strane partnera, religijski razlozi. Biti singl znači učenje o sebi, da je normalno da čovek želi da bude u pravoj vezi, započne život s nekim, ali ne sa bilo kim, već onim pravim. Osoba treba da shvati šta želi, šta joj prija i potrudi se da na tome i radi. Svaki trud i rad daju rezultate i kada spoznate svoju vrednost, snaga koju osetite postaje nezaustavljiva, što pre se postane svesno psihofizičkog zdravlja i stabilnosti,  pre će se i osetiti potreba za partnerom.

Pročitajte i: Samoća – prokletstvo ili blagoslov?

To što je osoba singl  ne znači da nešto nije u redu s njom, nema ničeg pogrešnog u njoj, život je mnogo više od statusa veze. Biti sam je najbolji motiv za rad na sebi i prihvatanju sebe. Vaše ja ima vrednost i znači mnogo. Svi padamo, pucamo, grešimo, ali i rastemo, razvijamo se, isceljujemo. Ne morate i nije vam doživotno zapisano da budete singl, sem ako to stvarno ne želite. Naći ćete i vi kvalitetnog partnera, ne bojte se kada srodnu dušu i sretnete! Singl  nije  dijagnoza!!!

Svako zaslužuje „normalnu“ osobu kraj sebe: zrelu, samostalnu, odgovornu, koja ima pozitivne vrline i ponašanje, nije sklona avanturama, nema poroke ili su umereni. Na snazi su verovanje da momak ili devojka ne mogu imati u isto vreme sve poželjne osobine i biti fizički privlačni, što je neistinito. U odnosu na to kako govorite, kakvu energiju šaljete, šta imate da ponudite osim fizičkog izgleda, direktno utiče na to koga ćete privući. Budite prirodni, ne trudite se da budete bolji, drugačiji od onoga što jeste, po svaku cenu. Kada ste vi svoji,  ne postoji ništa originalnije od toga! Najveće ljubavne patnje dolaze iz nerealnih očekivanja i nepoznavanja samog sebe. Dok čekaš idealne uslove, neko već živi pored tvog idealnog partnera. Nemaš 100 godina za san, probudi se brzo!

Parovi se suprotno svemu gore navedenim, nikada ne pitaju zašto su u vezi. Podrazumeva se da je biti u vezi zdravo, zdravije nego singl. Ono što smatramo strastvenim ili romantičnim, zapravo može biti daleko od onog što je normalno. Takvi postupci nam štete, nezdravi su, otrovni i destruktivni.

Najčešći su sledeći:

  • Tablica grešaka učinjenih u vezi gde osoba broji sve greške koje ste učinili i koristi kao opravdanja
  • Davanje signala za mogući problem gde nastojimo osobu navesti da ona sama zaključi šta nam smeta, umesto da to otvoreno kažemo
  • Držanje odnosa taocem gde ugrožavamo opstanak čitave veze jer govorimo da je neko hladan sve vreme, iako je takav od skoro, što je ucena zbog koje bi se mogli rastati
  • Optuživanje partnera za vlastite emocije gde osoba ne pokazuje preveliku podršku, a vi se osećate loše, iako ga niste pitali za pomoć
  • Ispoljavanje ljubomore gde osoba misli da tako pokazuje da vas voli a u stvari je u pitanju nepoverenje
  • Kupovanje rešenja za probleme u vezi gde ljudi umesto da reše problem koji ih muči prikriju time što kupe nešto lepo ili pričaju o tome.

Kako kaže Paulo Koeljo, autor romana „Alhemičar“: „Ljubav nas može dovesti u pakao ili u raj, ali nas uvek nekuda odvede, treba je prihvatiti jer je ona hrana našeg postojanja. Treba ići za ljubavlju, ma gde ona bila, čak i kada to znači sate, dane, nedelje, razočarenja i tuge, jer u času kad krenemo u susret ljubavi, ona kreće u susret nama i spasi nas. U ljubavi niko nikog ne poseduje, niko nikoga ne može da povredi, svako od nas je odgovoran za ono što oseća i ne može drugoga da krivi za to. Niko nikoga ne gubi, jer ga i ne poseduje. To je istinsko iskustvo slobode:imati najvažniju stvar na svetu i ne posedovati je. Srce odlučuje, i to što ono odluči, jedino i važi“.

Zaključak je, bar sa moje strane: LIVE. LOVE. LAUGH.

Pročitajte i: Zakon privlačenja – Istina ili zabluda?

Foto izvor: blog.atairbnb.com

Izvori: psihoterapeut.co.rs, moodiranje.rs, miss7.24sata.hr, srbijadanas.com

Priredila: Katarina Matić