Idealan jezik za programere početnike

, IT

Kada neko kaže ili pročita reč Pajton, prva asocijacija obično bude ogromna zmijska zver. Međutim, ovaj pojam u programerskoj struci podrazumeva nešto potpuno drugačije…

Naime, reč je o programskom jeziku koji je danas sve popularniji među programerima. Njegov nastanak vezuje se za period devedesetih godina, a kreator istog je Gvido van Rosum. U suštini, Pajton je programski jezik čija je osnovna funkcija ekspresan rad i lakše integrisanje sistema. Prisutan je na mnogim poljima, kako u numeričkom i naučnom računanju, tako i u poslovnim aplikacijama i razvoju veba.

Ovaj programski jezik ima nekoliko verzija, a najnovija je Pajton 3. Iako Pajton postoji već dugo, čini se da tek poslednjih godina doživljava pravu ekspanziju. Prošle godine sprovedeno je istraživanje od strane Python Software Foundation i JetBrains među 24000 programera iz 150 zemalja. Rezultati svakako idu u korist ovog programskog jezika, s obzirom na to da 84% ispitanih programera koristi Pajton kao primaran programski jezik, a nekolicini njih je ovo jedini jezik kojim se služe.

Pročitajte i: Čovek koji je odrastao bez oca snima videe kako bi naučio decu svakodnevnim kućnim poslovima

Ono što je dobro kod Pajtona jeste činjenica da je pristupačan onlajn i da svako može da nauči bar osnove. Nije neophodno da prethodno imate znanje u vezi sa programiranjem, jer su sva objašnjenja i koraci prilagođeni početnicima. Dakle, ukoliko želite da počnete da se bavite nekom vrstom programiranja, učenje ovog programskog jezika svakako predstavlja dobar početak i stvaranje podloge za neke kasnije programerske poduhvate.

Pripemila: Bojana Petrović

Izvori: jetbrains.com, python.org, wikipedia.org, startit.rs