Street art i pandemija COVID-19 – Grafiti koji oslikavaju borbu sa virusom

, KULTURA

Globalna pandemija virusa COVID-19 zaustavila je svet na neko vreme, a kultura je poprimila nove, virtuelne oblike. Dok se mnogi umetnici širom sveta suočavaju sa nedostatkom posla, samim tim i primanja, ulični umetnici, odnosno crtači grafita i murala svojim pogledom na ovu pošast preneli su surovu realnost svih onih koji su u prvim borbenim redovima protiv ovog virusa i spasavaju živote bolesnih, ali i svojevrsnu, univerzalnu poruku podrške.

Murali i grafiti koji svakog dana niču u mnogobrojnim svetskim metropolama na slikovit, a pre svega realan način opisuju i probleme sa kojima se suočavaju građani koji su usred zdravstvene krize izgubili svoje voljene, posao, krov nad glavom. Ovakav vid umetnosti služi da nam bude podsetnik da život može da nam se promeni u trenutku.

Srbija i Republika Srpska odale su počast veličanstveno oslikanim muralima doktoru Miodragu Laziću, jednom od naših najboljih hirurga koji je preminuo od posledica virusa COVID-19. Ulice Niša, Inđije, Banjaluke, Pala i Doboja ostale su oslikane likom još jednog od srpskih heroja moderne istorije.

U nastavku teksta ćete imati priliku da vidite murale i grafite koji su na poseban način prikazali borbu protiv koronavirusa.

Pročitajte i: Original VS. Rimejk – Šta je zapravo bolje?

Autor: Aleksandra Petković

Foto izvor: luftika.rs, smithsonianmag.com