Netflix dokumentarci koje morate obavezno pogledati

, KULTURA

Striming servis Netflix postaje sve popularniji u Srbiji. Pored kvalitetnog raspoloživog serijskog i filmskog sadržaja u kome svi uživamo, na Netflix-u može se pronaći i zanimljiv, edukativni dokumentarni program. Ovom prilikom predstavićemo vam neke od najboljih dokumentaraca koje možete pogledati na ovoj striming platformi.

Dream Big – Engineering Our World (2017)

Ovaj dokumentarni film reditelja Grega MekGilivraja predstavlja projekat koji preventivno podstiče srednjoškolce i studente da zajedno sa svojim profesorima realizuju svoje eksperimentalne i naučne projekte, i prikazuje nam životne priče nekoliko uspešnih inženjera, koji su kao deca maštali da promene svet. Iz ovog filma takođe ćemo saznati kako su se gradila neka od impresivnih čuda arhitekture i inženjerstva, poput Kineskog zida, Šangajskog tornja, ali onih manjih, a podjednako značajnih dostignuća poput izgradnje pešačkog mosta preko reke u Haitiju. Ovaj dokumentarni film nagrađen je za najbolje vizuelne efekte i najbolji film na festivalu GSCA ACHIEVEMENT AWARDS 2017. godine i nagradu OUTSTANDING ACHIEVEMENT SCIENCE TECHNOLOGY na festivalu IMA ACHIEVEMENT AWARDS te iste godine. Više o samom filmu saznajte na sajtu www.dreambigfilm.com.

Countdown to death – Pablo Escobar (2017)

Ako ste ljubitelj televizijske serije „Narcos“ ili knjige „Moj otac Pablo Eskobar“ koju je napisao njegov sin, onda će vas ovaj jednočasovni dokumentarni film dodatno zaintrigirati za priču jednog od najokrutnijih i kriminalaca i narko bosova – Pabla Eskobara. Reditelji Santiago Dias i Pablo Martin Farina su ovim filmom prikazali poslednjih devet godina Eskobarovog života na realističan i brutalan način, predstavljajući publici sve zločine koje može da počini čovek koji u sebi ima kompleks Boga. Naizgled dobrotvor, humanista, porodičan čovek, a u pozadini žestoki ubica, tvorac građanskog rata, osvetnik, nemilosrdni kriminalac koga je minimalna greška koštala svega. U filmu su prikazani autentični snimci brutalnosti rata narko klanova, intervjui sa predstavnicima vlasti u Kolumbiji u tom periodu, ali i sa njegovom rodbinom i najbližim saradnicima. Može se slobodno reći da ovaj film predstavlja surovu realnost svega šta se može desiti kada čovek pođe pogrešnim putem.

The Ivory Game (2016)

Ovaj dokumentarni film iz 2016. godine prati brutalni razvoj borbe protiv nelegalne trgovine slonovačom u jugoistočnoj Africi i delovima Azije. Reditelji Ričard Ladkani i Kif Dejvidson detaljno istražuju do koje mere i kako se kreće prodaja slonovače na crnom tržištu. Kroz ovaj film upoznaćemo heroje koji veruju da možemo spasiti slonove od potpunog izumiranja. Od Tanzanije do Hong Konga pratićemo šesnaestomesečnu potragu za krijumčarima i trgovcima slonovačom. Podaci koji su izneseni u ovom dokumentarnom filmu su zastrašujući i poražavajući: Za samo pet godina ubijeno je oko 50 000 slonova na teritoriji jugoistoka Afrike, upravo radi slonovače, dok se njena cena po kilogramu u Kini kreće do 3500 dolara, a procenjuje da će ove divne životinje potpuno izumreti u Africi u narednih petnaest godina, ako se ne zaustavi njihovo nasilno ubijanje. Dobra vest koja dolazi na kraju filma je da je Kina ipak zabranila trgovinu slonovačom 2017. godine. Ovaj dokumentarni film osvojio je WWF nagradu Zlatna panda, Theatrical award na Wildscreen festivalu u Bristolu, Cinema for Peace Green nagradu u Berlinu, a bio je i nominovan za nagradu publike na internacionalnom filmskom festivalu u Torontu. Jedan od producenata ovog filma je holivudska zvezda i aktivista Leonardo Dikaprio.

Remastered: Who shot the sheriff – Bob Marley story

Ko bi i zašto pokušao da ubije jednu od najvećih muzičkih zvezda, pacifistu i borca za slobodu i prava Afrikanaca, jedinstvenog Boba Marlija? Teorije su različite, preko američkih obaveštajnih službi, do opozicionih stranaka u Jamajci, dok je danas jedna od pretpostavki da je Bob ipak znao o kome se zapravo radi. Čak i da je sa sigurnošću znao ko je to uradio, tu tajnu je poneo sa sobom u grob. U ovom dokumentarnom filmu upoznaćemo se sa okolnostima pod kojima je odrastao ovaj muzički velikan, ali i kako su politička previranja u njegovoj rodnoj Jamajci učestvovala u njegovom muzičkom stvaralaštvu. Njegovi prijatelji i najbliži saradnici otkriće nam detalje poslednjih godina njegovog života, kako se on nosio sa brutalnim nasiljem koje je bilo razvijeno svuda u svetu, ali i zašto je morao da se skloni iz svoje zemlje. Ljubav prema miru i slobodi koju je opevao u svojim pesmama ostaju i danas upečatljive jer su ostvarile kult u celom svetu, i simbol su jedinstva za sve. Film je nominovan za Emija 2019. godine i režirao ga je Kif  Dejvidson.

Autor: Aleksandra Petković

Foto izvor: imdb.com