Želite zdravu i negovanu kosu u karantinu? Imamo par saveta za vas!

, LIFESTYLE

Nega kose je izuzetno važna i ne bi trebalo da je zapostavimo tokom karantina. Zdrava kosa je ono čemu svi težimo, a ukoliko pažljivo vodite računa rezultati su odmah vidljivi. Postoji bezbroj grešaka koje veliki broj ljudi nesvesno čini . Zato smo vam mi spremili nekoliko saveta kako doći do savršeno zdrave kose prirodnim putem.

 1. Pravilno pranje kose

Prečesto pranje kose ali isto tako i nedovoljno pranje su jedne od najčešćih greški koje su neprijatelj vaše kose. Učestalost pranja zavisi od vašeg tipa kose. Takođe je bitno da koristite šampon koji odgovara vašem tipu kose jer izbor pogrešnog šampona dovodi do negativnih posledica. Pranje kose se može podeliti u 3 najbitnija koraka: šampon, maska i balzam. Maska se uvek nanosi na opranu, čistu kosu i njen zadatak je da nahrani i hidrira. Ona se nanosi na celu dužinu, izbegavajući teme. Može se koristiti tokom svakog pranja, ali i ređe. Na kraju, završni korak je balzam ili regenerator. On ojačava i štiti dlaku od spoljašnjih uticaja. Sve proizvode pažljivo izaberite tako da odgovaraju vašoj kosi.

2. Raščešljavanje

Ne budite lenji – kosu je potrebno temeljno raščešljavati svaki dan dva puta dnevno. Izaberite odgovarajuću četku i izbegnite pojavu zamršene dlake. Obratite pažnju da redovno čistite vaše četke i da bacate stare.

3. Izbegavajte predmete za stilizovanje kose

Pegle, figaro i ostali predmeti za kosu dovode do njenog pucanja. Kosa postaje suva i manje prijatna na izgled. Ukoliko ih koristite, obavezno pre upotrebe stavite preparate za zaštitu od toplote. Sada, dok smo u izolaciji, možete pustiti svoju kosu da odmori. Čak i fen izbegavajte kad god možete. Dolazi sve toplije vreme, pustite kosu da se prirodno osuši.

4. Ishrana

Često zaboravljamo da je ishrana jedan od faktora koji utiču na izgled naše kose. Potrudite se da je vaša ishrana bogata proteinima, cinkom, gvožđem i kalcijumom.

5. Dodatna nega-prirodne maske od namirnica koje svi imamo

Prirodne maske koje možete napraviti sami kod kuće su pravi spas za našu kosu. One se najčešće prave od namirnica koje uvek imamo kod kuće. Jaja, ricinusovo ulje, maslinovo ulje, med, kokosovo ulje, limunov sok, banane- to su neke od namirnica koje će vaša kosa obožavati. U nastavku saznajte 3 recepta prirodnih i jednostavnih maski za sve tipove kose:

1)  Maska od banane

Dobro izgnječite 1-2 banane. Vodite računa da smesa postane glatka, zatim dodajte po 1 kašičicu kokosovog ulja, maslinovog ulja i meda. Namažite na teme glave i ostavite da odstoji minimum 15 minuta. Zatim dobro isperite kosu.

2) Maska od jaja

Umutite jedno jaje, a u zavisnosti od dužine kose može i dva. Zatim dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Jaje je bogato proteinima pa će odlično nahraniti kosu. Nanesite masku na celu površinu i ostavite da odstoji 20 minuta.

3) Maska sa jabukovim sirćetom

Izmutite jedno jaje i dodajte 1 kašičicu meda i 1 supenu kašiku jabukovog sirćeta. Nanesite na celu površinu i ostavite 30 min.

Naslovna fotografija: dandelionchandelier.com

Priredila: Sofija Bogosavljev