Ulepšajte sebi dan: Obiđite Plavu kuću Fride Kalo

, KULTURA

Da li postoji neki poštovalac lika i dela Fride Kalo koji ne sanja o poseti njenoj Plavoj kući u Meksiku? Sada pretvorena u muzej i jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija, Fridina kuća može se obići i u ovim vremenima izolacije, zahvaljujući virtuelnoj turi.

Kao što smo već pisali, projekat Google Arts & Culture uneo je u svoju bazu podataka 2500 muzeja i galerija koji su sada dostupni za razgledanje iz fotelje. Jedna od najatraktivnijih lokacija svakako je Plava kuća (La casa azul), ušuškana u Kojoakanu, predgrađu glavnog grada Meksika.

Ime je dobila po azurno plavoj boji spoljašnjih zidova, u skladu sa meksičkom tradicijom. Slikarka Frida Kalo živela je u njoj najveći deo svog života. To je bila porodična kuća koju je 1904. kupio njen otac Giljermo a onda je prešla u vlasništvo Friding supruga Dijega Rivere. On ju je 1957. pokolnio državi, sa ciljem da se napravi muzej. Frida je rođena u toj kući 6. avgusta 1907. i u njoj je umrla 47 godina kasnije.

Po ulasku u Plavu kuću, piše francuski “Vog” (Vogue) njen duh oseća se na svakom koraku: u ateljeu su pažljivo poređane boje i štafelaj, dok je kuhinja – u kojoj su često boravili prijatelji Fride i Dijega, među njima i slavni sused Trocki – ukrašena živopisno obojenim keramičkim pločicama.

Kako je izgledao njen svakodnevni život možemo da zamišljamo posmatrajući haljine, korsete, nakit, šminku i lične objekte, sve veoma pažljivo sačuvane.

Na Fridinom krevetu, u spavaćoj sobi, leži urna u obliku njenog lika. Pored ogledala u kojem se umetnica ogledala dok je slikala čuvene autoportrete, često vezana za krevet usled silnih bolesti, povreda i operacija, sada su poređane slike poput “Dve Fride” i “Frida i carski rez”.

Bašte su prepune kaktusa i tropskih biljaka, koje dele prostor sa statuama iz pretkolumbovskog perioda.

Ovo je, čak i kada se posmatra na ekranu, jedna veoma dirljiva poseta i nezaboravan pogled u život jedne od najvećih umetnica 20. veka.

Pročitajte i: Maču Pikču, Tadž Mahal, Stounhendž… Virtuelne ture do 10 napoznatijih mesta na svetu

Izvor: nova.rs