Kako pomoći psu u karantinu?

, LIFESTYLE

Karantin  podrazumeva nemogućnost da izađete napolje – a to se odnosi i na vaše štene, osim ukoliko imate zaseban dvorišni prostor za njega. Evo na koje načine da pomognete svom psu dok ste oboje zaglavljeni unutra.

Jedina dobra stvar u vezi sa virusom korona je to što se Centri za sprečavanje i kontrolu bolesti, Svetska zdravstvena organizacija i drugi stručnjaci slažu da ne postoje značajni dokazi da naši ljubimci mogu da se zaraze virusom i da ga šire. To znači da virus korona menja život ljubimaca širom zemlje, a pogotovo pasa i to onih koji žive u stanovima.

Pripremite se kako treba

Ukoliko još niste u karantinu i imate vremena da se pripremite, umesto o toalet-papiru, razmislite o zalihama hrane za svoje ljubimce. Heder Lenser, doktor veterinarske medicine i viši službenik za veterinu u Američkom udruženju veterinarskih bolnica, izrazili su zabrinutost da mnogi vlasnici neće biti snabdeveni zalihama koje će im možda zatrebati u slučaju da ne mogu da napuste dom nekoliko nedelja. Hrana za pse i preparati za negu kućnih ljubimaca treba da se nalaze na vrhu vašeg spiska stvari koje treba da nabavite. Dr. Lenser takođe savetuje vlasnike kućnih ljubimaca da imaju u planu poseban preventivni lek na mesečnom nivou za stanja poput buva, krpelja, srčanih crva, kao i lekove na recept i posebnu ishranu, što će trebati vašem ljubimcu. Ukoliko još uvek ne morate u karantin, a vaš ljubimac već neko vreme nije bio kod veterinara, sada je pravo vreme da ga posetite i da se uverite da li je primio sve potrebne vakcine.

Pročitajte i: TIGRICA POZITIVNA NA VIRUS KORONA – PRVI SLUČAJ NA SVETU

Problem sa obavljanjem nužde

Osnovni problem svih gradskih pasa koji su u karantinu sa svojim vlasnicima je nemogućnost da izađu napolje kako bi vršili nuždu. Ovo se pre svega odnosi na pse koji borave u stanovima i koje je potrebno šetati više puta dnevno u normalnim uslovima, za razliku od pasa u drugim delovima zemlje kojima su dostupna dvorišta. U karantinu, psi koji borave u stanovima svoje aktivnosti moraju da obavljaju unutra. Ete Edštejn, sertifikovani trener na Akademiji Karen Prajor i vlasnica njujorške škole dresure ,,od pudle do pitbula”, ističe  da je najlakši način da svog psa naučite da vrši nuždu u stanu (nešto na šta ste ga duže vreme navikavali da ne radi) da se ponašate kao da ste krenuli napolje. Da biste u tome uspeli, potrebno je da se za to pripremite kao da ,,odlazite u svakodnevnu šetnju”, rekla je, što podrazumeva da zgrabite povodac, kesice za skupljanje izmeta i poslastice. Dajte svom psu znak da je to učestala radnja, iako je to u uglu vašeg dnevnog boravka, a ne u okolini. Za većinu pasa je to jutarnja rutina, nakon vežbanja, nakon jela ili nakon spavanja.

Da biste održavali čistoću i zaštitili podni deo svog stana, koji ste predvideli kao zonu za aktivnosti svog psa, možete da upotrebite novine, kao i ,, jastučiće za mokrenje” ili čak i lažnu travu ili komade travnjaka koji vam mogu biti isporučeni.

Nastavite da radite na mentalnom razgibavanju

Iako možda tokom karantina nećete moći da svog psa održavate fizički aktivnim, i dalje možete da radite na njegovom mentalnom razgibavanju. Doktor Lenser je posavetovao vlasnike da ,,razmisle o nabavljanju slagalice” ili o loptici sa poslasticama za igru. Dve jednostavne vrste slagalica koje će zabaviti vašeg psa:

  • Slagalica sa kutijama: Rasporedite prazne kutije na pod i sakrijte poslastice u neku od njih.
  • Slagalica sa korpicama za kolače: Uzmite korpice, postavite u njih poslastice i prekrijte ih teniskim lopticama.

Izazovi usled izolacije

Psi koji se nalaze u karantinu sa svojim vlasnicima mogu biti podložni stresu, pa čak  i depresiji. ,,Većinu vremena  psi žele da nešto rade, a kada im je to onemogućeno, oni se muče”, rekla je Edštejn.  Isto važi i za njihove prijatelje- ljude.

Pročitajte i:Andrea Bočeli nastupa u praznoj Milanskoj katedrali za ceo svet

Naslovna fotografija: standard.co.uk

Izvor:  nytimes.com

Prevod: Anđela Mihailović