Dosadno vam je u karantinu? Evo kako su čuveni umetnici provodili dane

, KULTURA

Zbog koronavirusa ste već danima unutra, ili izlazite samo u prodavnicu, verovatno više ne znate šta ćete sami sa sobom. Možda će vam biti inspiracija to kako su najčuveniji umetnici tokom istorije provodili i organizovali svoje dane.

Haruki Murakami

Japanski pisac Murakami i dan danas leže u 21 čas, a ustaje oko 4 ujutru. Piše od 4 ujutru, do podneva i to bi bilo sve za ceo dan. Do 13 časova obično šeta parkovima ili ide na plivanje. Ostatak dana provodi sa porodicom i sređuje kuću i završava administrativne poslove

Mocart

Volfgang Amadeus Mocart je išao na spavanje u 1 ujutru i spavao bi do 6, a do 7 bi se spremao i oblačio. Komponovao bi od 7 do 9, a nakon toga bi do 13 časova držao časove muzike. Do 17 časova bi se družio sa prijateljima i ručao, a do 21 čas bi držao koncerte ili komponovao, ako ima vremena za to. Od 21 čas i sledeća dva sata se družio sa prijateljima, a vratio bi se komponovanju od 23 do 1 sat.

Balzak

Osnivač realizma Onore de Balzak je legao da spava u 18 časova, a ustajao u 1 ujutru. Zatim bi do 8 ujutru u tišini svog doma pisao i spremao materijal za pisanje, onda bi od do pola 10 dremao. Kreativni naboj bi se ponovo javljao od pola 10, pa sve do 15 i 30, ali pre posla bi uvek popio jednu crnu kafu, pričalo se da je pio 40 šolji kafe dnevno. Između 15 i 30 i 18 časova bi izlazio sa prijateljima, išao na večere, kupao bi se i jeo.

Pročitajte i: Ni ulice, ni gradovi. Do ljudi je.

Petar Iljič Čajkovski

Čajkovski je spavao od ponoći do 8 ujutru, a narednih sat vremena je pio čaj, pušio, čitao Bibliju i filozofske knjige. Nakon toga bi pola sata šetao, a narednih pola sata je obavljao kućne poslove i odgovarao na pisma. Tek od 10 do 12 je komponovao muziku, a onda bi pravio jednočasovnu pauzu za ručak i šetao do 15 časova. Do 17 časova je čitao novine i pio čaj, a sledeća dva sata bi opet komponovao. Sat vremena bi odmorio, a do ponoći bi večerao, dočekivao goste i družio se.

Franc Kafka

Pablo Pikaso

Najekscentričniji španski slikar je malo pre ponoći počinjao da slika i prepuštao se umetničkom zanosu sve do pola 3 ujutru, a nakon toga je spavao do 11. Zatim bi do 15 časova primao prijatelje u kuću i doručkovao. Od 15 do 22 i 30 bi ponovo slikao, i upravo u to doba dana su nastala njegova najznačajnija dela. Sat vremena bi večerao, a zatim se vraćao slikanju.

Pročitajte i: Ljubavni saveti Baraka Obame

Izvor: Objektiv.rs