Umetnost jača od virusa: Srbija dobila ONLINE pozorišni festival!

, KULTURA

Jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST 15), održaće se u periodu od 15. do 19. marta na Fist online platformi, u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture!

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala nosi naziv „BUĐENJE”.

Finalne pripreme za realizaciju Festivala odvijaju se kontekstu aktuelne društvene situacije izazvane pojavom i ekspanzijom novog tipa virusa COVID-19, te preporuka Svetske zdravstvene organizacije upućene svim zemljama i zajednicama da širenje virusa može biti značajno usporeno uz primenu odgovarajućih restriktivnih mera.

“U takvim okolnostima uvideli smo da je naša ljudska, ali i umetnička obaveza da sprečimo potencijalno širenje virusa kako među učesnicima iz inostranstva, tako i u okvirima naše zemlje. Imajući u vidu sve navedeno, doneli smo odluku da redefinišemo koncept i poruku ovogodišnjeg Festivala, u želji da odgovorno i racionalno da reagujemo na trenutne događaje, ne samo ispred internacionalnog festivala koji okuplja mlade ljude, već kao institucija koja edukuje buduće profesionalce i umetnike iz oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti i uči ih stvaranju zasnovanom na vrednostima zajednice.” rekli su organizatori.

Novonastala koncepcija Festivala više ne podrazumeva dolazak stranih trupa, već ih uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način. Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni na Fist online platformu u okviru koje će pozorišne trupe iz inostranstva imati priliku da učestvuju putem live stream prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava.

U okviru programa publika će moći da prati i online diskusije sa profesorima iz inostranih akademija, na temu uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti.

U digitalnom okruženju će se kroz tribinski program govoriti o ulozi umetnika i umetnosti u kriznim situacijama, kao i značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže u boljem prilagođavanju svakodnevnog života vanrednim situacijama nastalim u susretu sa globalnim krizama i momentima.

Publika će u online prostoru imati priliku da pogleda izložbu studenata Fakulteta likovnih umetnosti i studenata Kamere Fakulteta dramskih umetnosti, ali i isprate ostale sadržaje koji će biti prikazani u online formi.

Izvor: mondo.rs