Alibabin novi AI sistem može otkriti koronavirus u sekundi sa 96% tačnosti

, IT

Kineski tehnološki gigant Alibaba nedavno je razvio AI sistem za dijagnozu COVID-19 (koronavirusa).

U kompaniji Alibaba poput Amazona, Microsofta, kompanije za video igre i zdravstvene mreže širom zemlje, sve grane spojene u jednu, a svaka se hrani rešenjima kompanije AI odeljenja svetske klase.

Prema izveštaju Techspot-a, Alibaba tvrdi da njegov novi sistem može otkriti koronavirus u CT pretragama grudi pacijenata sa 96% tačnosti u slučaju virusa pneumonije. Dijagnostičkom alatu navodno treba samo 20 sekundi da analizira CT pretragu, što je značajno smanjenje od pet do 15 minuta koliko lekarima obično treba da procene podatke snimanja i postave dijagnozu.

Sistem je obučen na slikama i podacima iz 5.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa i već je testiran u bolnicama širom Kine. Prema izveštaju Revizije, najmanje 100 zdravstvenih ustanova trenutno koristi Alibaba AI. 

U gradu postoji još jedna rivalska zdravstvena organizacija  koja tvrdi da je u stanju da detektuje koronavirus. Organizacija Ping nedavno je najavila veoma sličan zvučan sistem. Kopredsednik kompanije i strateški rukovodilac odeljenja Smart City-a, Geoff Kau, izjavio je:

“Od svog pokretanja, sistem za čitanje pametnih slika pružio je usluge više od 1500 medicinskih ustanova. Više od 5000 pacijenata besplatno je dobilo usluge pametnog čitanja slika. Sistem može da proizvede rezultate pametne analize za oko 15 sekundi, sa tačnošću iznad 90%”.

Što više rešenja to bolje jer je u pitanju pomoć prekomernim lekarima u boljim dijagnozama i, samim tim, boljim rezultatima.

Izvor: thenextweb.com

Foto: H.Guberina / Research Gate