KNJIGE ZA SVAKOGA

, LIFESTYLE

1. BRAĆA KARAMAZOVI-DOSTOJEVSKI

Ovaj klasik ruske književnosti nijednog čitaoca ne može ostaviti ravnodušnim kako zbog širokog spektra religijskih, filozofskih, psiholoških, socijalnih tema, tako i zbog mnoštva junaka koje možemo osuditi, od kojih možemo učiti, sa kojima se možemo poistovetiti, ili se na njih ugledati. Za one religiozne, delovi o Starcu Zosimi i Aljoši biće inspirativni, za ateiste biće povod da preispitaju svoje religijske stavove. Oni koji su osuđivački nastrojeni imaće koga da osude, poput Fjodora Dostojevskog, Grušenjke, Mitje. Oni koji vole filozofiju, ugledaće se na Ivana, a oni koji mrze nepravdu, žaliće ova 3 brata. Širok spektar obrađenih tema kroz  12 glava, pogodan je za sve vrste čitalaca.

Ovaj roman od Dostojevskog, jednog od najvećih pisaca svih vremena, mora uticati na vaše poglede na svet, te ga nije loše pročitati u različitim životnim razdobljima.

Fjodor Mihailovič Dostojevski

2. PUT KOJIM SE REĐE IDE – SKOT PEK

Još jedna knjiga pogodna za čitanje u svim fazama života, naročito primamljiva ljubiteljima psihologije.

Život je težak, dugotrajan put duhovnog sazrevanja-kaže Pek, a taj put otvoriće se pred vašim očima dok budete čitali ovo delo.  Na jednostavan način Pek piše o religiji, ljubavi, samosvesti, samospoznaji, životu. Iz ove knjige naučićete puno toga i preispitati sebe po nekoliko puta do poslednje stranice.

Skot Pek

3. IME RUŽE – UMBERTO EKO

Iako su mnogi gledali istoimeni film sa Šon Konerijem u glavnoj ulozi, ne bi bilo loše pročitati i knjigu po kojoj je film snimljen, s obzirom na to da nudi drastično više detalja, priča i likova nego sam film.  Čitajući ovaj roman ulazite u mrežu misterioznih događaja koje su 1327. godine zadesile jedan benediktinski manastir.  Ovaj manastir, osim što je mesto zločina, čuva i mnoge uzbudljive tajne koje će vas zasigurno iznenaditi, a zločini se nižu jedan za drugim, te je ovo prava knjiga za ljubitelje misterija i trilera.

Umberto Eko

4. KAD JE NIČE PLAKAO – IRVIN D. JALOM

Iako je ova knjiga napisana još 1992. godine, čini se da je stekla popularnost tek u poslednje vreme.  Saznajte kako se izrodilo prijateljstvo između 2 genijalna uma: dr Brojera i čuvenog Ničea i kako su filozofskim razgovorima lečili jedan drugog. U ovom romanu su stvarne ličnosti pored dr Brojera i Ničea i Lu Salome, Ničeova sestra Elizabet, kao i Brojerova pacijentkinja Berta, poznatija kao Ana O.

Irvin Jalom

5. TVRĐAVA – MEHMED MEŠA SELIMOVIĆ

Jedan od najpoznatijih Selimovićevih romana koji svako treba da poseduje. Kroz lik Ahmeta Šabe, običnog čoveka, vojnika koji posle rata mora da započne novi život bez porodice, Selimović prikazuje sudbinu koja može zadesiti svakog čoveka. Ovo je svojevrsni nastavak romana Derviš i smrt, a mnogi citati koje i sami poznajete se upravo iz ove knjige.

Meša Selimović

Autor: Kristina Kostić