ISTANBUL – GRAD U KOJI ĆEŠ SE VRATITI

, LIFESTYLE

Grad koji spaja dva kontinenta, kulture i religije. Grad koji spaja Istok i Zapad. Smešten na Bosforskom moreuzu između Mramornog i Crnog mora, Istanbul je sedmi najveći grad na svetu i najveći grad u Evropi. Grad za koji nikada nećete imati dovoljno vremena da otkrijete sve njegove čari.

Ovog februara smo poželeli da ga malo bolje upoznamo, pa vam prenosimo utiske i predlažemo mesta koja ne smete preskočiti ukoliko se nekim slučajem nađete u ovom gradu.

1. AJA SOFIJA

Aja Sofija ili Sveta Sofija je bila pravoslavna crkva sve do 1261. godine kada je pretvorena u katoličku crkvu. Zatim je 29. maja 1453. pretvorena u džamiju sve do 1. februara 1935. kada je pretvorena u muzej. Danas ona predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika svetske kulturne baštine i nalazi se na listi Uneska.

2. PLAVA DŽAMIJA

Pored toga što je najveća džamija u Istanbulu, Plava džamija se izdvaja po tome što ima 6 minareta. Zidovi ove džamije su ukrašeni sa čak 20 000 ručno rađenih plavih keramičkih pločica. Ukoliko odlučite da je posetite budite obazrivi na svoju odeću. Pre ulaska u džamiju potrebno je da žena maramom prekrije teme glave, vrat i ramena. Ako je nekim slučajem niste poneli, ne brinite, dobićete je na ulazu potpuno besplatno. Takodje, pre ulaska moraćete da odložite svoju obuću u plastičnu kesu koju ćete dobiti od redara na ulazu. Izuvanje u nečijoj kući je deo muslimanske tradicije, te samim tim ni ovo mesto nije izuzetak.

3. TOPKAPI PALATA

Topkapi palata se nalazi na mestu gde se Bosfor sjedinjuje sa Mramornim morem. Kada se pomene ova palata, obično se prvo pomisli na harem. Sem harema, ova palate je bila mesto održavanja mnogih istorijskih državnih dogadjaja i kraljevskih zabava. Bila je glavna rezidencija sve do 1856. godine kada je to postala Dolmabahče palata. Danas je ovo mesto muzej koji ima vrednu kolekciju spomenika i umetnina.

4. DOLMABAHČE PALATA

U ovu palatu se sultan preselio iz palate Topkapi. Kao uzor su joj služili Luvr i Bakingemska palata. Ono što je upečatljivo za ovu palatu jeste luksuzan enterijer za koji je korišćeno čak 35 tona zlata. Ukoliko ste ipak ljubitelji fudbala (poput mene), sa druge strane ulice nalazi se stadion fudbalskog kluba Bešiktaš, pa izvolite!

5. KAPALI ČARŠIJA ILI GRAND BAZAR

Jedan od sinonima za Tursku jeste i dobra kupovina.  Kapali čaršija predstavlja jednu od najvećih i najstarijih pokrivenih pijaca na svetu, sa čak preko 3000 prodavnica. Ovo mesto možete posetiti svakoga dana, sem nedelje od 9h do 19h. Budite spremni da se cenkate, jer vam je pobeda zagarantovana. Takođe, naoružajte se strpljenjem i osmesima, jer ovim trgovcima ne možete da kažete „ne“.

Foto: Instagram / @panicmarija

Autor: Marija Panić