Šta slavimo 14. februara?

, LIFESTYLE

Dan zaljubljenih, Sveti Trifun ili Sveti Valentin? Svake godine je ista rasprava šta se 14. februara slavi. Stvar je vašeg izbora ali svi smo uvek za ljubav. Niko ne zna tačnu istoriju ovog praznika niti kada je on počeo da se slavi.

Sveti Valentin je praznik katoličke crkve, Valentin je bio episkop koji je živeo u 3. veku, pogubljen je 269. godine i od tada se slavi među hrišćanima kao svetac. Tek u 15. veku je povezan sa praznikom zaljubljenih. Postoji više teorija zašto se slavi Dan zaljubljenih sredinom februara. Jedna od njih je da se u ovom periodu obeležavala svetost braka Zevsa i Here. Zatim u Rimu se 15. februara slavio Luperkus, bog plodnosti. Treća teorija je da je sredina februara smatrana periodom kada se pare ptice.

Sveti Trifun je jedan od Hristovih velikomučenika koji je stradao za veru. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna obeležava 14. februara i proslavlja kao Dan ljubavi i vina.

Prva zabeležena poruka za Dan zaljubljenih je poslata 1415. godine, a poslao ju je vojvoda od Orleansa iz Francuske njegovoj dragoj dok je bio zatočen u Londonskoj kuli. Vremenom je slanje poruka povodom ovog praznika postalo zastupljenije i danas je normalno 14. februara na ulicama videti više zaljubljenih parova nego bilo koji drugi dan.

U šta god da verujete, za sve teorije o ovom danu je zajednička želja za proslavom ljubavi. Ljubav je svuda oko nas i ona je najveća sila koja nas pokreće. Ukoliko imate partnera ne morate trošiti veliku svotu novca, bitna je namera i taj trenutak pažnje. Istraživanje kaže da bi prosečna žena više volela da je partner poljubi svaki put pre odlaska na posao nego da joj kupi raskošni poklon. Takođe 65% dama bi volelo da dobije buket cveća a samo 34% seksi veš. Pored toga, svaki peti muškarac nikada nije poklonio svojoj dami cvet. Da li je to cveće, karte za koncert, večera, nakit, čokolada, knjiga, najbitnije je da je iskreno i od srca. Koliko god zvučalo „demode“ i koliko god ste svi u žurbi i problemu šta kupiti partneru, činjenica je da je bitna iskrenost i ljubav.

Ukoliko ste sami, najgora stvar je da na Dan zaljubljenih budete opterećeni negativnim mislima. Ovaj dan služi da parovi uživaju možda više nego inače a ne da se samci osećaju usamljenije. Provedite i vi ovaj dan u duhu ljubavi, sa svojim najbližima. Izađite na piće, počastite sebe nekim novim komadom odeće ili spa centrom. Slavimo ljubav i zato ne stvarajte sebi pritisak zbog ovog dana već uživajte na način koji vama najviše odgovara.

Autor: Sofija Bogosavljev