Evo kako Korona virus utiče na cene vaših uređaja

, IT

KORONA VIRUS  SE ŠIRI VRTOGLAVOM BRZINOM I PREDSTAVLJA STRAŠNU PRETNJU ČOVEČANSTVU. OSIM POGUBNIH ZDRAVSTVENIH POSLEDICA, AKO SE USKORO NE ISKORENI, IMAĆE OGROMNE POSLEDICE NA IT INDUSTRIJU, KAO I EKONOMIJU U CELOSTI.

Naime, najmanje pet fabrika LCD ekrana u epicentru epidemije trpi usporavanje proizvodnje, što bi, kako se očekuje, moglo da utiče na snabdevanje i cene ekrana koji se koriste u PC monitorima i LCD televizorima.

Pet fabrika sa sedištem u Vuhanu(Kina) zatvoreno je radi sprečavanja širenja korona virusa. Informa Tech’s IHS Markit servis rekao je da očekuju da bi kapacitet proizvodnje mogao pasti  od 10 do 20 procenata tokom februara.

Kao rezultat, očekuje se da će cene LCD panela porasti. IHS je rekao da preliminarne procene govore da bi cene po ploči mogle da porastu od 1 do 2 dolara, ali da mogu ići i od 3 do 5 dolara. To možda ne zvuči mnogo, ali proizvođači se obično pridržavaju dodatnih marži u svakoj fazi proizvodnje, potencijalno povećavajući prodajne cene nešto više.

Procenjuje se da će oko 55 procenata svih LCD panela na svetu biti isporučeno iz Kine 2020. godine, što znači da će kineska epidemija imati svetski efekat na lanac snabdevanja. Pet fabrika se nalazi u samom Vuhanu, uključujući i 2 fabrike u vlasništvu kompanije China Star Optoelectronics Technology, dve u vlasništvu Tianma i jednu BOE fabriku.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalni slučaj opasnosti od korona virusa, a američko ministarstvo inostranih poslova zabranio je putovanje u zemlju. Više od 7.000 ljudi se zarazilo, pri čemu je umrlo oko 200 ljudi.

Izvor: pcworld.com

Autor: Jovan Jeličić

Slike: unsplash.com