Najbolje revije Nedelje mode

, KULTURA

Početak svake godine u modnoj industriji obeležava Nedelja visoke mode u Parizu, kao uvertira nadolazećim Nedeljama mode u februaru. Od predimenzioniranog nakita, asimetričnih oblika, zlata i bisera na haljinama, couture nam je pružio sve, a pred vama su tri najinteresantnije revije protekle Nedelje mode.

Rahul Mishra
Indijski dizajner Rahul Mishra u novembru je saznao da će imati priliku da kao gost predstavi svoju kolekciju na Nedelji visoke mode u Parizu, postajući prvi dizajner iz Indije koji je dobio ovakvu priliku. Revija je započela sa klasičnim crno-belim kombinacijama obogaćenim čipkom i perjem, da bi se zatim pretvorila u rapsodiju jarke roze, žute i plave. Misharove kreacije odlikovala su vezenja inspirisana florom i faunom njegove domovine, koja je nažalost danas jedan od najzagađenijih delova sveta. Haljine su izgledale živo, kao priroda koja je zakoračila na modnu pistu, zahvaljujući rukama 1.500 ljudi koji su izradili 32 kreacije za ovu priliku. Til je bio dominantan materijal, dok su vezeni cvetovi dali 3D efekat svim kombinacijama. Iako novi u Parizu, Mishrin rad obećava i industrija pažljivo motri na njegov sledeći korak.

Schiaparelli
Nakon što se pre 6 meseci pridružio timu modne kuće Schiaparelli, Daniel Roseberry odlučio je da predstavi jednu od najinovativnijih kolekcija sezone. Istražujući kontradiktornu ličnost Else Schiaparelli, Roseberry je pronašao inspiraciju i odlučio da predstavi kreacije pogodne za dve potpuno različite ličnosti. Svilena odela i haljine protkane biserima, kao i ekstravagantan nakit našli su se na jedoj strani, dok su nasuprot njima izložene over-the-top šarene haljine, nalik kostimima za maskenbale. Akcenat je bio na aksesoarima, oversize minđušama i naočarima optočenim zlatom. Svoju drugu kolekciju za modnu kuću opisao je kao sudar svetova, spoj nespojivog, kao izbor za ženu koja se oblači da ispuni dnevne obaveze, a zatim odlazi na neku od nadrealističkih žurki kakve je priređivala i sama Elsa.

Guo Pei
Kineska modna dizajnerka koja je već godinama jedno od najuticajnijih imena u visokoj modi i ove godine pripremila je spektakularnu prezentaciju svoje kolekcije. Iako namenjena proleću, kolekcija je bila inspirisana snežnim vrhovima Himalaja, misterioznog mesta na kome obitavaju bogovi. Sama Guo Pei nikada nije posetila Himalaje, ali oni za nju predstavljaju ono što je haute couture bio za nju na početku karijere, nedostižan vrh piramide. Himalaji su tu oduvek, stoga je želela da i materijali u njenoj kolekciji budu što stariji mogući, zbog čega se upustila u potragu za retkim, antikvitetskim materijalima, naročito za materijalom obi koji se koristi za pravljenje kimona. Jednostavne siluete bile su inspirisane tibetanskim haljinama i tradicionalnim nošnjama, nadograđene jedinstvenim vezenjima koja su imitirala endemične cvetove Himalaja. Reviju je zatvorio ceremonijalni veo optočen biserima, retkim draguljima i perjem, čime je Guo još jednom utvrdila svoje mesto na vrhu modne scene.

Iako u velikoj meri u znaku modnih veterana, Nedelja visoke mode je ove godine pružila priliku i mnogim novim, mladim dizajnerima da zasijaju na pistama u Parizu. Diverzitet u izboru manekenki, ali i rast ekološke svesti koji se ogledao u tome što je većina dizajnera predstavila samo između 20 i 30 kreacija, znak su da se modna industrija polako prilagođava novonastalim prilikama i ide u boljem smeru.

Autor: Aleksandra Aničić