Vetroparkovi – Interaktivna javna umetnost

, LIFESTYLE

U cilju daljeg razvijanja elektrana na vetar, projektom Windwords predlaže se novi dizajn vetroparkova tako da korisnici mogu da ih kontrolišu putem mobilne aplikacije.

Iako proizvode zelenu energiju, vetroparkovi imaju i svojih mana kao što su zauzimanje velike površine zemlje ali i što pticama remete trajektoriju letenja.

Kako bi izašli u susret zajednici NIMBY (not in my backyard) koja se protivi izgradnji vetroparkova, međunarodni dizajnerski kolektiv Prototype 2030 predstavio je predlog kojim vetrenjače dobijaju dvojnu funkciju, odnosno osim što proizvode čistu energije one ujedno postaju i interaktivna javnu umetnost. Oni veruju da se „put ka opštem prihvatanju vetroparkova započinje dizajnom usmerenim na njihovo okruženje.“

Naime, projektom Windwords se između ostalog predlaže „preuređivanje“ turbina u džinovska slova, te bi se na taj način kreirali orijentiri u prostoru ali i atraktivne zone za turiste

„Naša poenta naravno nije da se svaka turbina pretvori u ogromno slovo. Svaka lokacija, kao i zajednica je različita, te ima drugačije potrebe i mogućnosti. Velike ružičaste reči neće biti rešenje svaki put. Vetroparkovi moraju biti dizajnirani tako da lokalnim ljudima nešto znače.“, objasnili su iz dizajneri iz Prototype 2030, piše Inhabitat.

Kontrola vetrenjače putem aplikacije

Kako bi se projekat dodatno osnažio i povezao sa građanima, dizajneri predlažu da se lokalnom stanovništvu omogući da putem aplikacije budu aktivni učesnici preko koje će moći da kontrolišu vetrenjače. Aplikacija će pružiti mogućnost korisniku da „utiče na turbine u svom dvorištu“ trgujući prethodnim zaradama u vidu kredita kako bi privremeno pauzirali vetrenjaču.

Izvor: www.gradnja.rs