Evo šta vam može pomoći da smanjite loš holesterol!

, LIFESTYLE

Holesterol je veoma važan molekul za dobrobit našeg tela, ali treba da obratimo pažnju ako je njegov nivo u krvi povišen. Hiperholesterolemija može dovesti do razvoja srčanih bolesti, ateroskleroze i moždanog udara. Postoji dobar i loš holestrol. HDL  ima protektivnu ulogu i on čisti krvne sudove, pa je zbog toga poznatiji kao dobar holesterol. LDL je loš holesterol i on je najčešće povezan sa nepravilnom ishranom i stresom.

 Kako objašnjavaju stručnjaci, ispravna ishrana i umerena fizička aktivnost mogu biti od ključnog značaja za suzbijanje previsokog nivoa lošeg holesterola u krvi. Neke biljke i dodaci u ishrani mogu biti od velike pomoći. Međutim, važno je znati da koliko god su se pojedini suplementi pokazali efikasnim, ljudi koji imaju ozbiljan problem sa holesterolom ga jedino mogu rešiti posetom lekaru i odgovarajućom terapijom. A za one kod kojih problem nije alatrmantan ali se ipak mora rešiti, ovo su namirnice i vitamini koji mogu pomoći:

Listovi  artičoke

Ekstrakt  Cynara scolymnus, koji se dobija iz listova artičoke, pokazao se kao odličan u smanjenu holesterola.  Jedno kinesko istraživanje objavljeno u časopisu „Nutrition and Liver Disease“ pokazalo je da artičoka direktno sprečava povećanje holesterola i triglicerida u krvi, smanjuje inflamaciju kao i nekrozu hepatocita u jetri. Pored toga, artičoka sadrži i jedinjenje zvano cinarin koje može povećati proizvodnju žuči u jetri i ubrzati njen protok iz žučne kese, što sve pozitivno utiče na nivo lošeg holesterola u krvi.

Niacin (vitamin B3)

Niacin je poznatiji kao vitamin B3 i on igra važnu ulogu u povećanju HDL-a ili dobrog holesterola. Istraživanja su pokazala da unos vitamina B3 može smanjiti loš holesterol za 10%, a povećati dobar za 15-30%. Pored toga, ovaj vitamin se pokazao kao efikasan u smanjenju prisustva lipoproteina, koji je poznatiji i kao treća vrsta holesterola. Velike količine lipoproteina mogu dovesti do infarkta. Niacin se nalazi u mnogim namirnicama kao što su pivski kvasac, meso i mahunarke.

Sojini izoflavoni

Verovatno niste znali da sojini proteini koji sadrže izoflavone pozitivno utiču na holesterol. Izoflavoni takođe poboljšavaju i rast kostiju, moždanu aktivnost i aktivnost imunog sistema.

Maslačak

Dokazano je da je maslačak jedna od biljaka koja je najefikasnija u borbi protiv holsterola. Znatno smanjuje trigliceride i poboljšava krvnu sliku. Pošto se sveži listovi i koren maslačka mogu naći samo na proleće, u toku godine ga uvek možete kupiti u zdravoj hrani. Da bi rezultati bili vidljivi, idealno je piti dnevno po dve šolje čaja od maslačka.